IPS Calinic a prezentat „Decalogul Învățătorului”, un ghid pentru educație: Fii mentorul și cel mai bun prieten al elevilor, fără a-ți micșora câtuși de puțin exigența


Intră acum și în grupul de

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a elaborat un ghid pentru educație numit “Decalogul Învățătorului” pe care l-a prezentat cu prilejul Zilei Învățătorului.

Acesta este un set de zece principii menite să ghideze activitatea didactică și să inspire învățătorii în misiunea lor de a forma tinerii.

Principiile Decalogului sunt:

  1. Descifrează tainele lui Dumnezeu și cele ale cunoașterii în sufletele celor care îți sunt încredințați spre educație.
  2. Întipărește-te în sufletul micilor învățăcei prin conștiința didactică, în deplin acord cu valorile Familiei, Școlii și Bisericii.
  3. Insuflă copiilor convingerea că prin educație pot face însutit roditoare moștenirea genetică.
  4. Sădește în inima elevilor tăi credința în ideea de perfectibilitate și de libertate responsabilă a fiecăruia față de lume și față de Dumnezeu.
  5. Construiește cu pasiunea și migala șlefuitorului de diamante edificii umane, ancorându-te prin aceasta în memoria afectivă a învățăceilor.
  6. Cultivă în sufletele elevilor un optimism echilibrat, spre a nutri încrederea în potențialul lor și în abnegația dascălului și a le valorifica.
  7. Pregătește-te continuu, pentru a fi partener ideal învățăceilor pe drumul formării și dezvoltării lor academice și personale.
  8. Motivează-ți mereu elevii și încurajează comunicarea și colaborarea, fiind un model demn de urmat, după care să se alinieze și cu care să se compare elevii.
  9. Fii mentorul și cel mai bun prieten al elevilor, fără a-ți micșora câtuși de puțin exigența, privind pe fiecare ca pe un univers spiritual ce ascunde multiple potențialități.
  10. Iubește, oferă, ajută, susține, cooperează, admiră, aprobă tot ce este drept și rămâi loial; fii un arhitect valoros pentru sufletul fiecărui copil.

Aceste principii subliniază importanța educației în formarea tinerilor și rolul crucial al învățătorilor în acest proces. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic îndeamnă la un efort comun pentru a asigura o educație de calitate, în acord cu valorile Familiei, Școlii și Bisericii.


Intră acum și în grupul de