Amenzi aplicate în localități sucevene pentru continuarea campaniei electorale pe rețelele de socializare


Intră acum și în grupul de

În contextul alegerilor locale din 2024, echipa de cercetare a evenimentelor/incidentelor electorale din județul Suceava a aplicat sancțiuni contravenționale pentru continuarea campaniei electorale în mediul online.

La ora 10:17, echipa a fost sesizată prin SNUAU 112 despre un candidat la Primăria comunei Brodina, care își continua campania electorală pe rețelele de socializare. Apelantul a furnizat polițiștilor un print-screen de pe un cont de rețea socială, conținând îndemnuri la vot. Titularul contului a fost identificat și a șters postarea, susținând că nu și-a dat seama că săvârșește o contravenție. Bărbatul a fost sancționat contravențional conform art. 108, lit. ș) din Legea 115/2015.

De asemenea, la ora 11:30, Poliția Municipiului Fălticeni s-a sesizat din oficiu cu privire la continuarea campaniei electorale pe o platformă de socializare. În seara de 8 iunie, în jurul orei 22:00, doi bărbați au făcut postări publice îndemnând electoratul să voteze un anumit candidat pentru funcția de primar al unei comune din zona Fălticeni. Cei doi au fost sancționați contravențional conform art. 108, lit. ș) din Legea 115/2015.

Pentru corecta informare a publicului, menționăm că potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.


Intră acum și în grupul de