Protest al consilierilor de probațiune din Suceava pe fondul promisiunilor neonorate privind plata integrală a salariilor


Intră acum și în grupul de

În semn de solidaritate față de colegii lor din București, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava vor suspenda astăzi activitatea cu publicul. Protestul are loc pe fondul promisiunilor neonorate privind plata integrală a salariilor, problemă care afectează consilierii de probațiune din întreaga țară încă de la începutul anului.

Începând cu ora 10:00, un pichet de protest va avea loc în fața sediului Guvernului României, urmat de un marș spre Ministerul Justiției, unde protestul se va încheia la ora 14:00. Acțiunea este susținută de consilierii de probațiune afiliați și neafiliați Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (S.N.C.S.P.), nemulțumiți de neplata integrală a salariilor pentru ultimele șase luni.

Consilierii de probațiune au organizat deja mai multe întâlniri cu reprezentanții Guvernului, Ministerului Finanțelor și ai Justiției între începutul lunii aprilie și începutul lunii iunie, însă fără rezultat. În lipsa unei soluții rapide, S.N.C.S.P. avertizează asupra posibilității declanșării unor forme de protest mai severe, inclusiv greva generală.

„Sistemul de probațiune este esențial pentru justiția penală, supraveghind anual peste 100.000 de persoane sancționate penal și contribuind la menținerea siguranței comunității,” a declarat Andreea-Iulia Bucaciuc, consilier de probațiune responsabil PR din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava. În prezent, Serviciul de Probațiune Suceava supraveghează 2.850 de persoane, dintre care 50 au săvârșit infracțiuni în perioada minoratului.

S.N.C.S.P. solicită Ministerului Justiției plata integrală a drepturilor salariale din fondurile existente și implicarea directă a Premierului României pentru deblocarea situației. Lipsa fondurilor necesare pentru plata integrală a salariilor amenință echilibrul sistemului de probațiune, atrăgând costuri crescute atât pentru guvern, cât și pentru societate.


Intră acum și în grupul de