Două licee sucevene între cele zece licee din țară premiată pentru acțiuni de sustenabilitate și mediu în cadrul proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta


Intră acum și în grupul de

Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu Raiffeisen Bank România, a finalizat cu succes ediția-pilot a proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, menită să sprijine liceele în creșterea nivelului de conștientizare a problemelor de mediu în rândul elevilor. În cadrul proiectului, 10 licee între care Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți și Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, au fost premiate pentru acțiunile lor inovatoare și sustenabile.

Peste 6.280 de elevi din 169 de licee, situate în 96 de localități, au participat la activitățile din prima etapă a proiectului, utilizând resursele educaționale de pe platforma JA Learn™. Elevii au explorat concepte de sustenabilitate, cum ar fi ciclul de viață al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică și economia verde, prin studii de caz și exerciții de lucru în echipă.

În a doua etapă, 28 de licee au desfășurat acțiuni de informare a comunității despre utilizarea responsabilă a resurselor de mediu și au planificat acțiuni viitoare. Etapa aceasta a culminat într-o competiție, în care liceenii au prezentat soluții pentru problemele de mediu locale, devenind agenți ai schimbării.

Echipa de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara a câștigat competiția cu un proiect inovator de upcycling pentru articole de îmbrăcăminte, menit să combată fast fashion-ul și bullying-ul vestimentar. Proiectul a fost apreciat pentru impactul său asupra mediului și asupra problemelor sociale ale adolescenților.

Profesorul coordonator al echipei câștigătoare a declarat: „Sunt extrem de mândră de elevii noștri pentru dedicarea și pasiunea de care au dat dovadă în cadrul competiției. Sper că acest premiu va inspira și alți tineri să se implice în proiecte care contribuie la o lume mai bună.”

Alte nouă licee din București și alte localități au fost premiate pentru acțiuni diverse, de la reciclarea creativă și amenajarea dendrobotanică a spațiilor școlare, la protejarea habitatelor și biodiversității locale. Aceste proiecte au demonstrat un angajament solid față de dezvoltarea durabilă și protejarea mediului.

Bogdan Popa, Vicepreședinte Operațiuni & IT la Raiffeisen Bank România, a subliniat importanța acestui proiect: „Suntem alături de Junior Achievement România de 14 ani și suntem mândri să susținem Eco-nomie pentru comunitatea ta, o inițiativă care încurajează liceenii să adopte atitudini responsabile față de mediu.”

Cele 10 licee premiate vor primi sprijin financiar în valoare totală de 76.000 de lei, pentru a continua acțiunile de gestionare responsabilă a resurselor și pentru a îmbunătăți condițiile de studiu.

Parteneriatul dintre Raiffeisen Bank România și JA România, lansat în 2010, a oferit până acum activități, resurse și kituri educaționale gratuite pentru dezvoltarea abilităților financiare la 310.000 de elevi și peste 7.700 de profesori, iar 42 de licee au beneficiat de finanțări pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare și acces la educație online.


Intră acum și în grupul de