Prof. univ. dr. Viorel Jinga, Doctor Honoris Causa al USV pentru merite științifice deosebite și susținerea și dezvoltarea semnificativă a colaborării dintre USV și UMF „Carol Davila” București


Intră acum și în grupul de

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) pentru contribuțiile excepționale aduse în domeniul medicinei, pentru merite științifice deosebite, recunoscute la nivel național și internațional, pentru susținerea și dezvoltarea semnificativă a colaborării dintre USV și UMFCD.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența unui public numeros, informează instituția academică, în care s-au regăsit membrii Senatului USV, personalități importante din domeniul medicinei și al învățământului medical din România, alături de studenți de la specializările Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV. Laudatio a fost citit de prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul USV, iar diploma de Doctor Hooros Causa a fost înmânată de prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, președintele Senatului USV.

În Lectio Magistralis, universitarul bucureștean a prezentat cele mai importante momente din viața și cariera sa, evidențiind direcțiile de cercetare care l-au pasionat, rezultatele deosebite ale studiilor clinice, recunoscute de comunitatea științifică internațională, proiectele implementate și realizările înregistrate în planul dezvoltării spitalelor și clinicilor în care a activat, precum și în cadrul UMFCD. De asemenea, prof. univ. dr. Viorel Jinga a felicitat comunitatea academică suceveană pentru tot ceea ce a realizat în domeniul educației medicale și pentru excelenta colaborare dintre conducerea USV și universitățile de profil din țară. Vizita în campus i-a oferit șansa să cunoască infrastructura academică de care dispune USV, acesta declarând că el și echipa de conducere a UMFCD, cea mai veche și mai mare universitate de medicină din România, au identificat mai multe aspecte și practici care pot fi preluate de orice universitate de profil din țară.

În intervenția sa, prof. univ. dr. Sorin Rugină, fost rector al Universității „Ovidius” din Constanța, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Științe din România, a subliniat importanța acestui eveniment, reliefând anvergura de medic, cadru didactic și cercetător a domnului prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Prof. univ. dr. Sorin Rugină s-a arătat încântat de baza materială excelentă și de calitatea resursei umane pe care conducerea USV a atras-o de-a lungul anilor. Profesorul Rugină a adus în discuție și rolul extraordinar avut de Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul USV în perioada pandemiei, care s-a dovedit a fi unul extrem de performant prin diagnosticarea realizată la momentul respectiv. Activitatea laboratorului a constituit un exemplu în România, care a transformat un moment dificil într-o oportunitate pentru mediul academic și de cercetare.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Silviu Mirel Pițuru, prorector pentru organizarea și dezvoltarea activităților studențești al UMFCD, și-a exprimat, la rândul său, aprecierile pentru evoluția deosebită a educației medicale din cadrul USV. În opinia sa, aceasta a fost confirmată de rezultatele și recunoașterile pe plan național și internațional, de numărul de studenți și de sumele atrase pentru dezvoltare și cercetare, de echipele de specialiști care performează în vechea cetate a lui Ștefan cel Mare.

Din comisia pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Viorel Jinga, coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul USV, au făcut parte prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Victor Voicu, președintele secției de științe medicale a Academiei Române, prof. univ. dr. Sorin Rugină, Universitatea „Ovidius” din Constanța, și prof. univ. dr. Mihai Covașă, decan al Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV.


Intră acum și în grupul de