IPS Calinic, criticat că a fost ironic cu IPS Tedosie care „a exorcizat văzduhul” răspunde că acuzele sunt răutăți și că în Sf. Sinod este unitate


Intră acum și în grupul de

Un credincios preocupat de imaginea și unitatea Bisericii Ortodoxe a adresat o întrebare directă către IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, referitoare la o ironie făcută de acesta la adresa IPS Teodosie, care a stârnit reacții în rândul sectarilor, ereticilor și ateilor. Credinciosul și-a exprimat îngrijorarea că aceste tensiuni publice între ierarhi subminează unitatea bisericii și oferă motive de batjocură celor ce nu sunt ortodocși.

În mesajul său, credinciosul M. G. E. a subliniat că IPS Teodosie are obiceiul de a rosti Moliftele Sfântului Vasile cel Mare la diverse hramuri și a sugerat că, dacă acest obicei nu era agreat, ar fi fost mai bine ca acesta să fie informat discret, fără ironii publice care ar putea să afecteze imaginea bisericii.

„Dacă Înaltpreasfințitul Teodosie a rostit Moliftele Sfântului Vasile cel Mare la hramul de la Suceava se presupune că v-a cerut voie, nu cred că s-a apucat de capul lui să le citească. Dacă a cerut voie și i-ați dat binecuvântarea, pentru ce ați mai fost ironic (doar așa, să-l faceți de râs)?! Înaltpreasfințite Calinic, știți destul de bine că Înaltpreasfințitul Teodosie are obiceiul de a spune moliftele pe unde merge, și dacă tot știați, nu era mai bine să îi spuneți să nu le rostească decât să vă apucați de ironii și să le dați „apă la moară” celor ce râd acum de Ortodoxie, nu cred că Înaltpreasfințitul Teodosie ar fi rostit de capul lui dacă îi spuneați să nu le rostească! Poate nu vă dați seama ce întristare ați produs între ortodocși prin ironia dumneavoastră, văzând că vă luptați în loc să arătați unitate!

Dacă aveți a vă regla conturile între domniile voastre, măcar nu o mai faceți public, spre sminteala ortodocșilor și bucuria celor ce nu iubesc sau nu sunt ortodocși! Dacă ierarhii nu arată unitate între ei, ce încredere putem avea noi mirenii…”, a transmis credinciosul.

În răspunsul său, IPS Calinic a afirmat: „Vă asigurăm că în Sfântul Sinod există o unitate perfectă, care constă în slujirea Sfintei Liturghii. Celelalte constatate de dumneavoastră sunt răutăți! Pace și liniște sufletească!”

CITEȘTE ȘI: IPS Calinic a mulțumit la finalul Sf. Liturghii IPS Teodosie pentru exorcizarea văzduhului


Intră acum și în grupul de