Mănăstirea Putna și Statul Major al Forțelor Terestre au încheiat un protocol de colaborare. Starețul Mănăstirii Putna: Biserica și Armata sunt ca două mâini care țin ca într-o îmbrățișare sufletul neamului nostru românesc.


Intră acum și în grupul de

Mănăstirea Putna și Statul Major al Forțelor Terestre au încheiat, marți, la pomenirea Sf. Ștefan cel Mare, un protocol de colaborare care a fost semnat din partea mănăstirii de starețul Melchisedec Velnic, iar din partea Statului Major al Forțelor Terestre de general-locotenent, Ciprian Marin, șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

General-locotenentul Ciprian Marin a spus că Sf. Voievod Ștefan cel Mare nu a fost doar un mare comandant și nu a fost doar un lider militar de excepție, ci un susținător fervent al credinței și al eforturilor românilor, în primul rând cele spirituale.

„Numele său a însuflețit românii în toate momentele de răscruce ale istoriei și a unit românii de pretutindeni”, a spus gen-lt. Ciprian Marin care a arătat că în acest sens nu este o dovadă mai bună decât că la 520 de ani de la trecerea la cele veșnice românii sunt la căpătâiul acestuia.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre a apreciat că prin faptele sale, Ștefan cel Mare a lăsat o moștenire ce trebuie dusă mai departe: apărarea neamului și a credinței străbune.

„Cooperarea dintre cele două instituții, Armată și Biserică, rămâne la fel de relevantă și astăzi. În fața provocărilor și nu numai, solidaritatea și coeziunea sunt astăzi absolut necesare. O armată puternică se definește nu numai prin militari bine pregătiți în știința militară, ci și sufletește și moral ”, a mai spus gen.lt. Ciprian Marin.

El a explicat că prin protocolul de cooperare între Statul Major al Forțelor Terestre și Mănăstirea Putna care a primit binecuvântarea PF Daniel și avizul ministrului Apărării Naționale, de dorește onorarea moștenirii lăsate de Ștefan cel Mare și Sfânt și să se întârească legătura dintre Armată și Biserică promovând valorile și obiectivele comune.

„Dau un singur exemplu: cel de apărare a trupului și sufletului neamului”, a adăugat gen. lt. Ciprian Marin.

La rândul său, starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a arătat că în urmă cu un an, după ce a constatat că ceremonialul militar a fost cel mai amplu, a felicitat organizatorii și că și-a exprimat speranța că în 2024, la împlinirea a 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului Ștefan cel Mare, va fi un ceremonial și mai impresionant, iar protocolul de colaborare este rod al acestei chemări.

Starețul Mănăstirii Putna a apreciat că Biserica și Armata sunt ca două mâini care țin ca într-o îmbrățișare sufletul neamului nostru românesc.

„Suntem datori să menținem vie flacăra credinței și căldura nădejdii în acest popor mult încercat. Biserica și Armata au rămas acelea care fac de strajă la hotarele văzute și nevăzute ale acestui neam. Dacă vrem ca în acest popor, în inimile copiilor noștri, a fiilor și fiicelor să rămână adânc înrădăcinate valorile naționale, morale și, mai ales, duhovnicești, dacă vrem să nu răsune străin în urechile noastre cuvinte ca mamă și patrie, atunci trebuie să fim uniți în a păzi acest cuvânt: acasă. Suntem acasă, căci Dumnezeu așa ne-a așezat, aici”, a spus Melchisedec Velnic.


Intră acum și în grupul de