Intră acum și în grupul de
Având în vedere informațiile prezentate recent în spațiul public, cu privire la posibilitatea reținerii permisului de conducere după administrarea unor medicamente, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române vine cu precizări importante legate de măsura reținerii permisului.
Astfel, conform Ordonanței de Urgență nr. 84/2024, mecanismele de verificare a consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive au fost reevaluate. În cazul șoferilor care refuză testarea pentru stabilirea consumului de alcool sau droguri, aceștia vor fi conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice.
Pentru a preveni riscurile pe drumurile publice, șoferilor li se va retrage permisul de conducere până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator. Aceasta nu constituie o faptă penală și nu implică întocmirea unui dosar de cercetare penală, fiind o măsură preventivă pentru protejarea vieții și sănătății participanților la trafic, arată sursa citată.
Este important de subliniat că, pe lângă alcool și droguri, anumite medicamente pot afecta capacitatea de a conduce. Conducătorii auto sunt sfătuiți să verifice ambalajul medicamentelor înainte de a se urca la volan, deoarece unele compoziții pot conține substanțe psihoactive detectabile cu aparatele drugtest, chiar dacă nu au consumat droguri.
Conform structurilor rutiere teritoriale, în perioada 2021-2023, aproximativ 15-20% din mostrele biologice prelevate de la șoferii testați pozitiv cu aparatele drugtest au fost infirmate.
Poliția Română reamintește importanța respectării legislației și a luării de măsuri preventive pentru siguranța tuturor participanților la trafic.
Intră acum și în grupul de