Aproape 600 de persoane s-au prezentat de la începutul anului la UPU Suceava pentru îngrijiri medicale după ce au fost mușcate de căpușe. În șase cazuri s-a confirmat boala Lyme


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Clinic de Urgență Suceava, medicul Bogdan Bondaru, a declarat pentru NewsBucovina, că de la începutul anului și până pe 4 iulie 2024 la Unitatea de Primiri Urgențe s-au prezentat 598 persoane pentru îngrijiri medicale după ce au fost mușcate de căpușe, 223 dintre pacienți fiind copii.

Bondaru a spus că în luna februarie s-au prezentat la UPU Suceava 3 pacienți, din care 1 copil și doi adulți, în luna martie 27 de pacienți- 14 copii și 13 adulți și în luna aprilie 98 de pacienți- 45 de copii și 53 de adulți.

Medicul sucevean a precizat că numărul cazurilor a început să crească din luna mai, când s-au înregistrat 175 de pacienți care s-au adresat UPU cu mușcături de căpușe, din care 63 de copii și 112 adulți.

El a mai spus că în cursul lunii iunie s-au prezentat la UPU Suceava 280 de pacienți, din care 95 de copii și 185 de adulți, iar în primele 4 zile ale lunii iulie s-au înregistrat 15 astfel de cazuri de plăgi înțepate de căpușe – 5 la copii și 10 la adulți.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat că în cursul anului 2024 au fost confirmate șase cazuri de boala Lyme în diferite localități din județ.

Detalii despre cazuri:

  • Februarie: Brodina, o femeie de 58 de ani.
  • Martie: Dornești, un bărbat de 48 de ani și Putna, un bărbat de 50 de ani.
  • Aprilie: Suceava, o femeie de 40 de ani.
  • Mai: Rădăuți, o femeie de 43 de ani și Fălticeni, o femeie de 77 de ani.

Pentru a preveni răspândirea bolii Lyme, DSP Suceava a transmis în luna mai un comunicat de presă pe site-ul oficial și pe pagina de Promovare a Sănătății, avertizând populația despre pericolul reprezentat de căpușe și țânțari. Comunicatul a inclus măsuri de precauție pe care cetățenii trebuie să le ia pentru a preveni infectarea cu agenți patogeni transmiși de căpușe.

Măsuri preventive recomandate:

  1. Evitarea zonelor cu iarbă înaltă și tufișuri dense.
  2. Utilizarea de spray-uri și creme repelente pentru insecte.
  3. Verificarea regulată a pielii și îndepărtarea promptă a căpușelor.
  4. Purtarea de îmbrăcăminte adecvată care acoperă pielea, în special în zonele unde căpușele sunt frecvente.

Autoritățile locale sunt obligate, conform legislației în vigoare, să efectueze periodic dezinsecții pentru a reduce populațiile de căpușe și țânțari, contribuind astfel la prevenirea bolilor transmise de aceste insecte. DSP Suceava continuă să monitorizeze situația și să informeze publicul despre măsurile necesare pentru protecția sănătății.


Intră acum și în grupul de