Gheorghe Flutur, la Forumul Economic Regional Moldova de la Vatra Dornei, apel pentru investiții în infrastructură și dezvoltare economică: Fără dezvoltare putem face simpozioane de concediu, dar nu țin de foame


Intră acum și în grupul de

În cadrul Forumului Economic Regional Moldova, desfășurat la Vatra Dornei, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut un discurs amplu, subliniind necesitatea accelerării dezvoltării economice și a infrastructurii din regiune. Discursul său a abordat o serie de probleme stringente, oferind în același timp soluții și apeluri la acțiune către autoritățile locale și europene.

Turismul și dezvoltarea economică
„Frumoasa Bucovină este pregătită să acorde azil turistic tuturor celor care ne calcă pragul, metaforic vorbind, pentru că s-a dezvoltat turistic foarte frumos în ultimii ani,” a declarat Flutur, subliniind creșterea sectorului turistic din regiune. Cu toate acestea, președintele a evidențiat faptul că, deși simpozioanele și conferințele sunt frecvente, rezultatele lor practice lasă de dorit.

Provocările economice
Flutur a atras atenția asupra decalajului PIB-ului pe cap de locuitor în comparație cu media națională, afirmând: „Avem o problemă, iar această problemă trebuie să-și găsească răspuns: cum rezolvăm situația dată și noi, Suceava și ADR Nord Est.” El a subliniat, de asemenea, problema migrației forței de muncă și a pus accent pe necesitatea implicării în reconstrucția Ucrainei și a Republicii Moldova: „Nu ne putem face că nu vedem că la granița noastră sunt aceste probleme și pe vreme rea trebuie să ne pregătim pentru vreme bună.”

Aderarea la UE a Ucrainei și Republicii Moldova
Flutur a subliniat importanța rolului pe care România și județele de graniță îl au în contextul negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova. El a evidențiat așteptările uriașe de la România și necesitatea majorării sumelor pentru programele transfrontaliere: „Nu se poate program transfrontalier de 3 milioane de euro. Noi avem nevoie de majorări de sume explicate Comisiei Europene care sigur va înțelege.”

Investițiile în infrastructură și educație
Flutur a cerut investiții urgente în infrastructură, considerând lipsa autostrăzilor un factor major pentru migrația forței de muncă din România. „Și noi avem dreptul la autostrăzi și poate că au plecat compatrioții noștri că nu am avut autostrăzi și s-au dus să-și caute de lucru în altă parte,” a declarat Flutur. El a subliniat și necesitatea investițiilor în educație, menționând parteneriatele curajoase cu Universitatea Suceava și necesitatea învățământului dual și a școlilor de meserii pentru pregătirea forței de muncă pentru investitori, dar și de obligația primarilor de a încuraja crearea de noi locuri de muncă.

Sprijinirea mediului de afaceri
Președintele CJ Suceava a accentuat importanța reducerii birocrației și sprijinirea mediului de afaceri: „Dacă nu vom gândi mai prietenos cu mediul de afaceri și vom continua birocratizarea României vom plăti scump.” El a făcut referire la atenționările venite de la Bruxelles privind depășirea deficitului și cheltuielile publice, afirmând că, fără o prietenie mai strânsă cu mediul de afaceri și fără stimularea producției, România va avea probleme serioase.

Apeluri la acțiune
Discursul lui Flutur a fost un apel clar pentru acțiuni concrete și rapide în direcția dezvoltării regionale. El a subliniat că, fără dezvoltare, orice simpozioane și discuții nu vor aduce schimbările necesare pentru a îmbunătăți viața locuitorilor: „Fără dezvoltare putem face simpozioane de concediu, dar nu țin de foame.”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că mesajul său este de a lansa un apel puternic pentru mobilizare și acțiune în vederea dezvoltării economice și a infrastructurii regiunii, evidențiind necesitatea implicării active a autorităților locale și europene în aceste eforturi.


Intră acum și în grupul de