VIDEO-FOTO//Zece gospodării inundate și cinci construcții distruse de viitură la Cârlibaba. Traficul pe DN 18 a fost reluat


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a declarat marți că pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrătorii Comitetului local pentru situații de urgență Cârlibaba, au intervenit neîntrerupt de luni după-amiaza și pe parcursul nopții de luni spre marți pentru evacuarea apei din gospodării și îndepărtarea efectelor negative cauzate de fenomenele meteo periculoase în localitățile Vatra Dornei și Cârlibaba.

Cantitatea mare de precipitații a dus la formarea de viituri și scurgeri importante de pe versanți, afectând numeroase proprietăți din comuna Cârlibaba, în special în zonele Tătarca și Țibău, a spus maior Alin Găleată. În urma unei astfel de viituri, intensificată de pârâul Tătarca, pompierii militari și voluntarii SVSU Cârlibaba au reușit să salveze șase persoane – patru adulți și doi copii – precum și doi câini și un cal. Persoanele și animalele au fost transportate în siguranță la o altă gospodărie, situată în afara zonei de pericol.

Până spre miezul nopții, apa rezultată din ploile torențiale a început să scadă și să se retragă natural din zonele inundate. Un bilanț preliminar a indicat că 10 gospodării au fost inundate, iar cinci construcții anexe au fost distruse de viitură. În perioada următoare, autoritățile locale vor efectua o evaluare completă a distrugerilor provocate.

Pe parcursul întregii nopți, pompierii militari și civili, împreună cu lucrătorii Comitetului local pentru situații de urgență Cârlibaba, au depus eforturi pentru îndepărtarea efectelor negative și eliberarea căilor de acces, utilizând echipamente specifice. Circulația pe DN 18 a fost reluată alternativ, permițând astfel traficului să se desfășoare în condiții de siguranță.


Intră acum și în grupul de