Performanță remarcabilă pentru profesorul Iosif Amariei din Udești la competiția internațională „Best Sniper 2024” din Elveția


Intră acum și în grupul de

În perioada 4-7 iulie 2024, în cantonul Vaud din Elveția, a avut loc competiția internațională „Best Sniper 2024”, organizată de Asociația Militară AssoSion. Această competiție de tip SOF (Special Operations Forces) a reunit 25 de patrule, majoritatea participanților având stagii de pregătire în arme de precizie și tehnici de supraviețuire specifice forțelor pentru operații speciale.

Profesorul de istorie din Udești Iosif Amariei, membru al Sistemului Național de Apărare, a făcut parte din una din cele două patrule românești care au participat la competiție.

El a spus că această competiție s-a desfășurat în două etape distincte.

Prima etapă, una tehnică, a inclus 14 probe diverse, respectiv:

  1. Proba de memorie (memorarea a 10 obiecte specifice pe teren).
  2. Tir dinamic cu pistolul (la distanțe de 20m până la 5m) și tragere la 40m în figuri geometrice.
  3. Tir cu arma de asalt la 100-150m cu o singură mână (simularea unei răniri la mâna secundară).
  4. Tir cu arma cu lunetă la 800 și 1000m (aprecierea și calcularea distanței).
  5. Coborâre în rapel de la 70m (aprecierea distanței, cunoașterea tipurilor de funie și a nodurilor specifice escaladei).
  6. Tir cu arcul și arbaleta (la 20m, utilizând diferite tipuri de arcuri și arbalete cu lunetă).
  7. Camuflare statică fără a fi detectat (detectarea și memorarea terenului cu identificarea a patru obiecte).
  8. Tir la 450m cu arma de asalt din diverse poziții (culcat, din mașină, din genunchi), urmat de infiltrare nedetectată pe lângă un lunetist inamic.
  9. Tir cu carabina 1923 și arma automată Scorpion la 100m.
  10. Tehnici de acordare a primului ajutor sub foc inamic (TCCC).
  11. Depistarea lunetiștilor inamici (identificarea licăririlor și a trăgătorilor inamici).
  12. Tehnici de supraviețuire (construirea unui trăgaci pentru arbaletă, sistem de alarmă în tabără, evadare prin taierea colierelor plastificate).
  13. Infiltrare (târâș pe coate pe 30m fără a fi detectat de la distanță).
  14. Tir static cu pistolul.

Etapa tactică a început la ora 19:00, după o pauză de o oră, timp în care a fost înmânată misiunea pentru a doua zi. Echipele au trebuit să identifice un loc sigur pentru a înnopta fără a fi detectate de patrulele inamice echipate cu echipamente de vedere nocturnă și camere termice. Misiunea a continuat cu infiltrarea spre locul țintei, eliminarea acesteia la 500m și exfiltrarea către un punct desemnat, evitând detecția patrulelor inamice.

Competiția a durat 40 de ore neîntrerupte, plus alte două zile de pregătire și acomodare cu climatul alpin. Din cele 25 de patrule participante, 4 patrule (8 persoane) au abandonat pe parcursul competiției, restul finalizând cu succes toate probele.

România a fost singura țară din Europa de Est prezentă la competiție, reprezentată de două patrule. Organizatorii au apreciat efortul românilor de a participa, având în vedere distanța mare parcursă pentru a ajunge la eveniment.

Profesorul Iosif Amariei a adresat mulțumiri celor care au sprijinit participarea românească: Asociația Ofițerilor din România (AORR), Delta Tactical, Express Caffe, Craftac.ro, Poligonul Hunting Fun, OchiDoc, DraconTeam, Ghita Ignat, Adrian și Irina Amariei, Lucian și Lavinia Duciuc, și altor trei persoane importante, care din motive specifice nu pot fi numite.

Această performanță demonstrează încă o dată nivelul ridicat de pregătire și profesionalism al forțelor române în domeniul operațiunilor speciale.


Intră acum și în grupul de