Poliția Animalelor Suceava: 16 animale, 12 câini și patru pisici, salvate și plasate în adăpost. Animalele nu primeau hrană și apă în cantități suficiente și nu aveau un adăpost corespunzător.


Intră acum și în grupul de

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Suceava au intervenit pentru salvarea a 16 animale aflate în stare necorespunzătoare la o proprietate din municipiu. Acțiunea a avut loc după ce s-au autosesizat pe 5 iulie 2024, constatând că animalele nu primeau hrană și apă în cantități suficiente și nu aveau un adăpost corespunzător.

Pe 8 iulie 2024, la ora 09:00, polițiștii s-au deplasat la locuința unei femei de 74 de ani din Suceava, unde au identificat 12 câini adulți (8 femele și 4 masculi) și 4 pisici adulte (2 femele și 2 masculi). Din cauza vârstei înaintate și lipsei de resurse financiare, proprietara nu putea îngriji animalele corespunzător, acestea neavând apă și hrană suficiente, adăpost corespunzător și tratamente medicale necesare. De asemenea, câinii nu erau microcipați și sterilizați, încălcându-se astfel prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Polițiștii au emis ordine de plasare a celor 16 animale în adăposturi pentru o perioadă de 45 de zile, conform art. 241 alin.(2) lit.g) din Legea 205/2004. De asemenea, femeia a fost sancționată contravențional pentru nerespectarea legislației privind protecția animalelor și gestionarea câinilor fără stăpân, conform OUG nr. 155/2001.

Poliția Județeană Suceava reamintește că relele tratamente și agresiunile împotriva animalelor sunt sancționate sever. Legea nr. 205/2006 prevede pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă pentru infracțiuni precum folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ, folosirea armelor cu tranchilizant în mod necorespunzător, rănirea intenționată a animalelor și altele. Uciderea intenționată a animalelor, schingiuirea acestora și organizarea de lupte între animale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Poliția îndeamnă cetățenii să respecte prevederile legale privind protecția animalelor și reamintește deținătorilor de animale că au obligația de a le asigura un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare, îngrijire și asistență medicală. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni contravenționale cu amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei.


Intră acum și în grupul de