Subprefectul Florin Sinescu răspunde DRDP Iași după viitura ce a blocat DN18 la Cârlibaba: Nu doar drumarii au avut o „noapte albă”, ci și polițiștii care au dirijat traficul, pompierii care au salvat vieți și bunuri, silvicultorii, dar și agenții economici care au contribuit cu utilaje


Intră acum și în grupul de

Subprefectul de Suceava Florin Sinescu a transmis, marți, o reacție la postarea de pe pagina de socializare a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, referitoare la blocajul produs pe drumul DN18, în zona localității Cârlibaba, din cauza inundațiilor cauzate de pârâul Brătila.

Potrivit DRDP Iași, un pârâu de mici dimensiuni a transportat o cantitate mare de apă, pietriș și resturi arboricole, blocând ambele sensuri de circulație pe DN18. DRDP Iași a făcut un apel către Prefectura Suceava să identifice autoritățile din subordine responsabile cu lucrările de amenajare a albiilor cursurilor de apă și de întreținerea versanților din proximitatea drumului național.

În răspunsul său, subprefectul de Suceava a subliniat faptul că nu doar drumarii au avut o „noapte albă”, ci și polițiștii care au monitorizat traficul, pompierii care au intervenit pentru salvarea vieților omenești și a bunurilor materiale, silvicultorii, membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Cârlibaba și agenții economici care au contribuit cu utilaje.

Subprefectul Florin Sinescu a evidențiat necesitatea colaborării interinstituționale pentru a aborda eficient problemele legate de fondul forestier, cursurile de apă și infrastructura rutieră. De asemenea, el a clarificat faptul că Prefectura nu are autorități în subordine, ci funcționează pe bază de coordonare și colaborare în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, din care fac parte și șefii secțiilor de drumuri naționale din județ.

Vă prezentăm integral mesajul transmis redacției News Bucovina de subprefectul de Suceava, Florin Sinescu:

„Am citit articolul publicat de dumneavoastră, ca urmare a  postării realizate pe pagina de socializare a  DRDP Iași, referitor la episodul de la Cârlibaba în care a fost blocat drumul DN18 – legătura spre Maramureș. Așteptam o corespondență oficială referitor la solicitarea care au adresat-o Instituției Prefectului – Județul Suceava, dar care nu a fost înaintată până la ora la care scriu, de asemenea  aș fi vrut să scriu direct pe pagina lor de facebook dar au restricționat posibilitatea de a scrie mesaje, de aceea m-am adresat redacției newsbucovina.

Redau mai jos postarea la care fac referire:

Noapte albă pentru drumari pe DN 18, Cârlibaba, județul Suceava

Un pârâu de mici dimensiuni a produs un adevărat dezastru ieri seara pe DN 18, km 186+900, în zona localității Cârlibaba, județul Suceava, spre limita cu județul Maramureș.

O atenționare Cod galben de ploi torențiale a antrenat transportul, de către pârâul Brătila, a unei cantități uriașe de apă, pietriș și resturi arboricole, blocând ore bune corpul drumului, pe ambele sensuri de mers.

Lucrătorii Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc – District Cârlibaba au intervenit cu personal uman și utilaje pentru degajarea carosabilului, iar până spre miezul nopții au reușit redarea circulației pe un sens de mers, alternativ.

La această oră, traficul pe DN 18 încă este restricționat pe un sens, în zonă intervenindu-se cu 5 utilaje (proprii și puse la dispoziție de terți) și 4 muncitori de la District Cârlibaba.

Cu această ocazie, DRDP Iași reiterează apelul către autoritățile locale și județene de a executa lucrările necesare pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale și a lucrărilor specifice din aria de competență, pentru a preîntâmpina acumulările de apă pe carosabil, cu efecte nedorite atât asupra siguranței participanților la trafic, cât și asupra elementelor de infrastructură rutieră.

În cazul de față, lansăm un apel către Prefectura județului Suceava de a identifica autoritățile din subordine responsabile cu lucrările de amenajare a albiilor cursurilor de apă și de întreținerea versanților din proximitatea drumului național. Exemple precum pârâul Brătila se întâlnesc pe tot cuprinsul Moldovei, astfel încât apelul pentru respectarea legislației specifice este valabil pentru toate instituțiile din aria de competență.

Față de cele menționate vreau să fac următoarele aprecieri:

  1. Nu a fost ”o noapte albă” doar pentru drumari, a fost o noapte albă și pentru polițiștii care au monitorizat traficul, pentru pompierii care au intervenit în zonă salvând vieți omenești și bunuri materiale din calea apelor, pentru silvicultorii care au participat, pentru membrii CLSU Cârlibaba, pentru agenții economici care au sprijinit intervenția participând cu utilaje, cât și pentru șefii instituțiilor care au coordonat intervenția.
  2. Sunt foarte multe lucruri de făcut, plecând din fond forestier, pe cursurile de apă, la podurile și podețele de pe drumurile naționale, județene și comunale, deci e nevoie de a lucra împreună și de a găsi soluțiile cele mai eficiente, în conformitate cu atribuțiile stabilite prin lege fiecărei instituții.
  3.  Referitor la ”apelul” adresat Instituției Prefectului, fac precizarea că noi nu avem ”autorități în subordine”, conform legii există coordonare și colaborare în gestionarea situațiilor de urgență, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, comitet din care fac parte și cei doi șefi ai secțiilor de drumuri naționale din județul nostru.
  4. Toate ”apelurile” instituției noastre către Regionala de Drumuri Iași s-au realizat doar prin corespondență  oficială prin care am solicitat finalizarea podului de la Milișăuți, realizarea covorului asfaltic până în punctul de frontieră Vicovu de Sus sau cel de pe Palma, refacerea acostamentului drumului DN2 spre punctul de frontieră Siret, pentru a permite staționarea la nevoie a autotrenurilor, refacerea marcajului pe drumurile naționale, înlocuirea parapetelor distruși, refacerea podului de la Zvoriștea de pe drumul DN29A ș.a.m.d.

Față de cele de mai sus lansez și eu un ”apel” și solicit abordarea oricărei probleme de la nivelul județului Suceava instituțional, conform competențelor conferite de legiuitor fiecărei instituții și nu prin intermediul platformelor de socializare.”


Intră acum și în grupul de