Incident la o înmormântare cu oi și fanfară sesizat IPS Calinic: Preotul a închis biserica după ce oile defunctului au fost scoase să-l însoțească pe ultimul drum, iar fanfara cânta muzică de nuntă


Intră acum și în grupul de

Un eveniment neobișnuit a tulburat liniștea unui sat din județul Suceava, după ce preotul local a refuzat să oficieze slujba de înmormântare a unui bărbat din comunitate după ce oile acestuia au fost scoase să-l conducă pe ultimul drum, iar fanfara cânta muzică de nuntă pentru că defunctul nu fusese însurat oficial.

Imagine ilustrativă

Conform unei scrisori adresate Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, de către un locuitor al satului, tensiunile au izbucnit atunci când ciobanii locali au scos în drum turmele de oi ale defunctului pentru a-l însoți pe ultimul drum. Tradiția a fost considerată nepotrivită de preotul paroh, care a refuzat să continue ceremonia și a închis biserica, provocând indignare în rândul sătenilor.

„A fost o mare jale, lumea a plâns nu ca la mort, ci ca după mamă la fiecare. Rămas în urma lui un copil, mare durere! Defunctul, un gospodar respectat, a avut în grijă numeroase oi, pe care le-a crescut și înmulțit cu grijă. Când s-a adunat tot satul la înmormântare, ciobanii au scos în drum poate 100 de oi sau mai multe, tare frumos. Însă preotul nostru a început să facă scandal și a refuzat să-l îngroape dacă oile sunt scoase în drum”, a relatat autorul scrisorii.

În ciuda insistențelor comunității, preotul a continuat să se opună.

„Părintele a ieșit în drum, a făcut scandal că nu îl îngroapă și el pleacă de la înmormântare dacă noi scoatem oile în drum. Și-a dat veșmântul jos de pe piept și a început să dea în oi și a plecat la biserică și a închis-o, că el nu îl mai primește în biserică. Noi i-am zis că biserica nu e a lui, ci a noastră. Părinte, vă spun sincer acuma, dacă nu deschidea ușa la biserică, o scoteam cu ranga. Părinte, așa ceva nu se face, a dat el într-un final drumul la biserică, noi am adus și fanfară să cânte la mort, la …., pentru că nu fost însurat cu acte, și muzica de la nuntă să-i cânte la înmormântare, că așa e obiceiul la noi, tare frumos a fost”, a mai arătat autorul sesizării.

Situația a fost salvată de intervenția unui alt preot dintr-o localitate vecină, care a acceptat să oficieze slujba de înmormântare fără a cere nicio remunerație, recomandând ca banii să fie donați copilului rămas orfan.

Sătenii au cerut intervenția Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, solicitând o evaluare corectă a situației și o discuție deschisă cu membrii comunității pentru a stabili adevărul. „Noi satul te rugăm frumos să cântărești bine lucrurile și să îl spovedești pe preotul nostru, să vezi ce are în el, că așa înmormântare nu a văzut satul, cu scandal”, au concluzionat aceștia.

IPS Calinic a transmis că sesizarea a fost trimisă spre analiză inspectorului bisericesc, asigurând comunitatea de o investigare corectă și promptă a evenimentului.


Intră acum și în grupul de