Romsilva anunță intensificare măsurilor de monitorizare a urșilor în zonele turistice


Intră acum și în grupul de

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Marius-Dan Șiulescu, a anunțat joi intensificarea măsurilor de monitorizare a populației de urși în fondurile cinegetice gestionate de Romsilva. Această decizie vine în contextul creșterii populației de urși, schimbării comportamentului acestei specii și interacțiunilor tot mai frecvente cu oamenii.

Astfel, traseele turistice expuse interacțiunilor dintre oameni și urși vor fi identificate și monitorizate cu atenție. Pe aceste trasee vor fi amplasate panouri de avertizare privind prezența urșilor și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase.

În zonele de risc de pe traseele turistice vor fi instalate camere de monitorizare a faunei, cu transmiterea instantanee a imaginilor. Acest sistem va permite identificarea în timp real a prezenței urșilor pe traseele frecventate de turiști.

Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de Romsilva vor analiza imaginile și vor comunica în regim de urgență autorităților competente orice situații de risc potențiale.

Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, reprezentând circa 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. Pe cele o sută de fonduri cinegetice care găzduiesc populații de urși, au fost evaluate anul trecut aproximativ 2.700 de exemplare. Efectivul optim pentru aceste zone este de 948 de exemplare, adică de aproape trei ori mai puțin decât numărul actual.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri proprietate publică a statului, reprezentând circa 48% din pădurile țării. De asemenea, asigură servicii silvice pentru aproximativ un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.


Intră acum și în grupul de