Verde la finanțare pentru municipiile din Nord-Est: Proiecte pentru infrastructuri verzi


Intră acum și în grupul de

Începând de luni, 15 iulie 2024, municipiile din Regiunea Nord-Est au oportunitatea de a depune proiecte pentru apelul „Infrastructuri verzi”, finanțat din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 3 „O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul”.

Apelul de proiecte are ca scop intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, biodiversității și infrastructurii verzi în zonele urbane, precum și reducerea poluării sub toate formele. Bugetul disponibil pentru acest apel este de 55,61 milioane euro, fonduri alocate municipiilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Proiectele pot fi depuse de municipiile din regiune, care au posibilitatea de a încheia parteneriate cu unități administrativ-teritoriale județene și/sau orașe, municipii și comune din zona urbană funcțională (Z.U.F) sau zona metropolitană (Z.M). Apelul este necompetitiv, cu un termen limită de depunere a proiectelor până la 31 decembrie 2024.

Apelul prioritizează proiectele care promovează soluțiile bazate pe natură (Nature-based solutions – NBS) pentru protejarea și refacerea biodiversității urbane. Acțiunile sprijinite includ:

  1. Crearea, amenajarea, modernizarea și extinderea de spații verzi publice:
    • Curățarea, toaletarea, modelarea și salubrizarea terenurilor
    • Demolarea construcțiilor neutilizate
    • Plantarea de arbori, arbuști și plante perene
    • Gazonarea și amenajarea de pășuni și hoteluri pentru albine
    • Construcția de foișoare și puncte de observare a păsărilor
  2. Amenajarea și modernizarea pădurilor-parc:
    • Realizarea de alei ecologice și piste pentru biciclete
    • Instalarea de bănci din materiale prietenoase cu mediul și puncte de informare
    • Toalete ecologice și construcții provizorii din lemn
    • Împăduriri cu specii adecvate

Cererile de finanțare pot fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 15.07.2024 – 31.12.2024. Valoarea minimă nerambursabilă pentru un proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maximă este determinată de alocarea bugetară predefinită pentru fiecare solicitant.

Pentru detalii suplimentare și alocările specifice fiecărui municipiu, cei interesați pot accesa pagina oficială a Programului Regional Nord-Est 2021-2027 aici.


Intră acum și în grupul de