Unul dintre cei 16 sfinţi români canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cuviosul Iraclie Flocea, este din Pojorâta


Intră acum și în grupul de

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ultima ședință de lucru desfășurată în 11 și 12 iulie canonizarea pentru 16 sfinţi români, urmând ca textele liturgice ale unora să fi completate, iar ale tuturor să fie diortosite într-o viitoare şedinţă a Sfântului Sinod.

Între aceștia este și părintele protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, cu titulatura: Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, cu cinstire în ziua de 3 august.

Potrivit doxologia.ro, protosinghelul Iraclie Flocea (1893-1964) a fost un misionar al Basarabiei interbelice și supraviețuitor al Gulagului stalinist.

Bucovinean de obârșie, părintele Iraclidie Florea a primit tunderea în monahism în Basarabia după ce Dumnezeu l-a salvat printr-o minune în timp ce lupta în Războiul de Reîntregire. Între anii 1941-1944 a îndeplinit ascultarea de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, iar în martie 1944 a fost numit vicar eparhial pentru regiunile evacuate din Arhiepiscopie.

În 1945 a fost arestat și condamnat la 8 ani de muncă silnică în Siberia. După opt ani de lagăr a reușit să se întoarcă, îndeplinind diverse ascultări. În 1992, a fost reabilitat de Procuratura Generală din Republica Moldova.

Preotul Dragoș Bahrim paroh la Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul, Copou-Iaşi a precizat că Iraclie Flocea, un mare bărbat al Basarabiei interbelice, este originar din Pojorâta (Suceava). Și-a asumat până la capăt viața monahală, acolo unde Dumnezeu i-a rânduit să slujească și nu și-a părăsit, când vremurile au devenit potrivnice, locurile în care a primit ca monah darurile lui Dumnezeu.

„Bucuria mea este imensă, pentru că în ultimii ani am fost martor uimit la descoperirea pe care și-a lucrat-o, pentru ca noi să știm de el, să fie cunoscute faptele lui, viața lui, scrierile sale, credința și mărturia sa”, a arătat preotul Dragoș Bahrim.


Intră acum și în grupul de