Clarificări cerute de un credincios privind canonizarea părintelui Arsenie Boca. IPS Calinic: Părintele la care faceți referire este la sufletul credincioșilor, chiar de ordinul miilor de mii, încă din timpul vieții


Intră acum și în grupul de

Într-un schimb de mesaje recent între un credincios și Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Calinic, au fost discutate propunerile Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei de a aproba textele slujbelor pentru mai mulți cuvioși, inclusiv Arsenie de la Prislop.

Credinciosul M.G.E. și-a exprimat îngrijorările referitoare la canonizarea părintelui Arsenie Boca, cunoscut drept Arsenie de la Prislop. În mesajul său, M.G.E. a menționat opiniile mai multor duhovnici renumiți, precum Arsenie Papacioc, Sofian Boghiu, Cleopa Ilie și alții, care s-au opus canonizării părintelui Arsenie Boca. El a ridicat și întrebări cu privire la presiunile asupra Sfântului Sinod și la posibilele riscuri ale unei schisme similare celei de după Sinodul din Creta, subliniind fenomenul de idolatrie din jurul mormântului de la Prislop.

„Înaltpreasfințite Calinic,

Am văzut că Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a propus spre aprobare textele slujbelor unor cuvioși, printre care și Arsenie de la Prislop. O lămurire doresc și eu, cine este Cuviosul Arsenie de la Prislop, cumva Pr. Arsenie Boca?! Dacă este el, întreb și eu, Sfântul Sinod nu mai ține cont de ce au zis marii duhovnici ca Arsenie Papacioc, Sofian Boghiu, Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan, Adrian Făgețeanu, Dumitru Stăniloae, Bartolomeu Anania, Antonie Plămădeală, Pimen al Sucevei etc. împotriva lui și de faptul că un număr foarte mare de preoți, călugări și mireni sunt împotriva canonizării Pr. Arsenie Boca? Este o presiune așa mare pe Sfântul Sinod încât nu poate da înapoi și trebuie canonizat indiferent de gravele lui abateri morale, dogmatice și canonice?!…Nu ar fi bine să se lămurească înainte de a fi canonizat pentru a nu mai risca o nouă schismă după Creta?! Oare nu o să accentuați și mai mult idolatria de la Prislop prin canonizarea lui, și așa acolo nu se mai vorbește de Dumnezeu, ci doar de Arsenie Boca, unde vreți să ajungem?! Care-i motivația canonizării în afară că i s-a făcut reclamă la televizor și e făcător de bani?!”, a întrebat credinciosul.

În răspunsul său, IPS Calinic a subliniat că Sfântul Sinod analizează cu seriozitate toate propunerile venite de la credincioși și că părintele Arsenie Boca este foarte apreciat de mulți credincioși încă din timpul vieții.

„Sfântul Sinod, după o analiză serioasă a propunerilor venite de la credincioși, confirmă sau infirmă respectivele propuneri. Din câte s-a constatat, părintele la care faceți referire este la sufletul credincioșilor, chiar de ordinul miilor de mii, încă din timpul vieții, dincolo de părerile unora sau altora”, a răspuns IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de