„Fabrica de permise” de la Suceava: DNA a trimis în judecată alți 20 de inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, luare de mită în formă continuată și spălare a banilor


Intră acum și în grupul de

Direcția Națională Anticorupție (DNA) ST Suceava a finalizat al optulea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava. În acest dosar, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava al DNA au trimis în judecată 20 de inculpați, printre care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și administratori ai unor școli de șoferi.

Inculpații sunt acuzați că, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto pentru 59 de candidați, în cursul anului 2020. Dosarul a fost disjuns din cauza dimensiunii infracționale și a numărului mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare.

Printre inculpații trimiși în judecată se numără:

Blîndu Cristian, ofițer de poliție, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, luare de mită în formă continuată și spălare a banilor.

Bivol Ioan Bogdan, agent de poliție, pentru luare de mită în formă continuată.

Pascal Anamaria, agent de poliție, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și luare de mită în formă continuată.

Popa Cristian, agent de poliție, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și luare de mită în formă continuată.

Perijoc Gheorghe Ionel, agent de poliție, pentru complicitate la luare de mită.

De asemenea, 15 persoane fizice, inclusiv administratori ai unor școli de șoferi și instructori auto, au fost trimise în judecată pentru dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influență și complicitate la trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

Procurorii au reținut că, începând cu luna ianuarie 2020, Blîndu Cristian, Pascal Anamaria și Popa Cristian ar fi aderat la un grup infracțional organizat de comisarul-șef Obreja Radu-Ionuț și agentul Perijoc Gheorghe-Ionel. Aceștia ar fi pretins și primit sume cuprinse între 100 și 700 de euro de la 59 de candidați, totalizând 14.800 de euro, pentru a facilita promovarea probei practice.

În schimbul sumelor de bani menționate mai sus, inculpații care ar fi avut calitatea de examinatori, ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaților, iar uneori, în funcție de situația concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârșirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.

În aceeași perioadă, inculpatul Bîldu Cristian ar fi folosit o parte din sumele obținute în maniera de mai sus pentru a achiziționa, pe numele unei alte persoane, dar pentru sine, un autoturism de lux în valoare de 41.500 euro.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile, precum și asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia perchezițiilor de la domiciliile inculpaților Blîndu Cristian (110.740 euro, 1.350 lire sterline și 16.550 lei) și Popa Cristian (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


Intră acum și în grupul de