Orașul Solca a rămas fără apă potabilă. CJSU Suceava s-a întrunit de urgență și a decis decolmatarea lacului de suprafață și instalarea unei stații de tratare a apei performantă


Intră acum și în grupul de

O ședință tehnică a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, prezidată de către prefectul Gheorghe-Alexandru Moldovan s-a desfășurat luni și a discutat situația din orașul Solca unde apa nu este potabilă.

La ședință au participat subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, alături de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, ai ACET SA Suceava și ai Direcției Silvice Suceava. De asemenea, a fost prezent și primarul orașului Solca, Cornel-Trifan Țehaniuc.

Convocarea ședinței a fost motivată de o informare transmisă de ACET SA Suceava către primăria orașului Solca, prin care se menționa imposibilitatea tratării apei brute preluată din sursa de suprafață, lacul Sălcuța. Din cauza concentrațiilor ridicate de mangan și a creșterii turbidității peste valorile maxim admise de lege, apa potabilă nu poate fi încadrată în parametrii maxim admiși prevăzuți de Legea nr. 458/2002. Astfel, ACET SA Suceava a informat primăria orașului Solca și pe cei 1.480 de consumatori ai rețelei de apă potabilă că apa furnizată poate fi utilizată doar în scopuri menajere și gospodărești, fiind improprie consumului uman.

În cadrul ședinței, instituțiile convocate au prezentat sistemul de alimentare cu apă al orașului Solca și motivele care au condus la colmatarea lacului de suprafață Sălcuța, aflat în prezent în proporție de peste 98%. S-au discutat pașii de urmat pentru remedierea situației, incluzând implementarea unui proiect de decolmatare al lacului și punerea în funcțiune a unei stații performante de tratare a apei, echipată cu filtre pentru demanganizare.

Până la implementarea acestui proiect, prefectul județului Suceava a solicitat instituțiilor convocate să transmită săptămânal informări privind stadiul soluțiilor tehnice de remediere a situației.

În sprijinul populației din orașul Solca, ISU Suceava va pune în funcțiune o stație de potabilizare a apei cu o capacitate de 500 de litri. Aceasta a fost achiziționată la finalul anului trecut, printr-un proiect transfrontalier al Consiliului Județean Suceava.


Intră acum și în grupul de