Locuitori din zona centrală a Sucevei sesizează Garda de Mediu, Avocatul Poporului și DSP  cu încălcările de mediu și sănătate publică prin construirea blocului din zona Palatului Administrativ


Intră acum și în grupul de

Locatarii mai multor blocuri din zona centrală a orașului Suceava au depus plângeri prealabile către Direcția de Sănătate Publică (DSP), Avocatul Poporului și Garda de Mediu, prin intermediul unui cabinet de avocatură, solicitând intervenția autorităților pentru remedierea numeroaselor încălcări ale legislației de mediu și sănătate publică cauzate de proiectul imobiliar dezvoltat în spatele Palatului Administrativ.

Locuitorii susțin că șantierul unui ansamblu rezidențial cu funcțiuni mixte, situat pe un teren de 6.350 mp în zona centrală a orașului, afectează grav calitatea vieții din perimetrul zonelor str. Aleea Nucului, str. Sbl. Ienceanu, str. Vasile Bumbac, str. Mihai Viteazu, și str. C. Porumbescu. Aceștia acuză continuarea activităților de construcție în ciuda lipsei autorizațiilor necesare și a documentației obligatorii, precum și eliberarea nejustificată a acordurilor de mediu .

În plângerile adresate DSP și Gărzii de Mediu, locatarii cer măsuri urgente pentru a se conforma legislației în vigoare. Printre acestea se numără verificarea respectării distanțelor de protecție impuse în jurul monumentelor istorice și a zonelor sanitare, precum și suspendarea sau anularea autorizațiilor de mediu neconforme.

De asemenea, se solicită inspecții riguroase și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare pentru toate încălcările constatate, având în vedere pericolul pe care aceste activități îl reprezintă pentru sănătatea publică și mediul înconjurător .

„Dreptul la un mediu sănătos este un drept fundamental, un drept al fiecărei persoane dintr-un stat, care-l consacră legislativ, în condițiile actuale, este firesc ca orice persoană să poată pretinde să trăiască într-un mediu sănătos, nepoluat, cu respectarea deopotrivă a dreptului la viață privată și intimitate.

Or, prin amenajarea a unui șantier care să permită construirea imobilului pentru care presupunem că s-a emis autorizația, se încalcă în mod flagrant dreptul la un mediu sănătos al tuturor locuitorilor cartierului.

Mai mult, imobilul ce se dorește a fi construit nu are amenajată o parcare corespunzătoare numărului de autoturisme ce vor fi parcate în mod permanent în imediata vecinătate a imobilului, astfel că accesul și traficul în zonă va fi restricționat și afectat în mod negativ și din această perspectivă”, arată semnatarii.

În plângerile prealabile se precizează că prin proiectul imobiliar inițiat deja s-au pierdut suprafețe importante de spații verzi dintre blocuri, în locul acestora “crescând” un șantier care nu respecta normele legale elementare de urbanism.

„Viitoarea construcție monovolum depășește regimul înălțimilor, încălcând flagrant servituțile de vedere ale vecinilor, “sufocând” efectiv imobilele actuale și locuitorii ce privesc neputincioși cum sunt efectiv “zidiți” de către dezvoltatorul imobiliar ce aduc noi vecini, cu acordul fostului Primar, dar fără acordul vecinilor. Prin noua construcţie vom fi afectaţi prin crearea unui disconfort de vedere şi lumină, de zgomot, după cum va fi iminent afectată starea tehnice a clădirii în care locuim”, se mai arată în document.

Semnatarii spun că prin construcția blocului monovolum din centrul municipiului Suceava nu are decât rolul să distrugă defintiv realitatea urbanistică din zona centrală a municipiului Suceava cu afectarea directă a calității vieții și a nivelului de trai a peste 2000 de cetățeni.

De asemenea, prin aceste plângeri prealabile se solicită inspecții riguroase și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare pentru toate încălcările constatate, având în vedere pericolul pe care aceste activități îl reprezintă pentru sănătatea publică și mediul înconjurător .

Plângerile subliniază faptul că proiectul imobiliar, situat în ZCP.1 – Zona construită protejată Piața Centrală, se desfășoară în apropierea Palatului Administrativ, un monument istoric protejat, și ignoră reglementările privind protecția sanitară și de mediu . Locuitorii afirmă că derularea lucrărilor de construcție afectează grav calitatea aerului și creează un mediu nesănătos pentru populație, încălcând drepturile constituționale la un mediu sănătos și la viață.


Intră acum și în grupul de