Tinerii romi din județul Suceava au participat la o sesiune de instruire pentru creșterea participării active în comunitățile din care provin


Intră acum și în grupul de

Asociația Tinerilor Romi Mișto – RYMA, în parteneriat cu Asociația Institutul Bucovina, a desfășurat în perioada 12-14 iulie 2024 o sesiune de instruire pentru tinerii romi la Casa Câmpulungeană din Câmpulung Moldovenesc. Evenimentul face parte din proiectul „RomACT”, cofinanțat de Consiliul Județean Suceava, având ca scop responsabilizarea și creșterea participării active a tinerilor romi în dezvoltarea comunităților din care provin.

La sesiunea de instruire au participat 20 de tineri romi din județul Suceava, care au fost implicați în diverse activități de leadership, comunicare și facilitare comunitară, sub îndrumarea unor profesioniști:

  • Curcă Valentin Andrei, președintele Asociației Tinerilor Romi Mișto-RYMA și învățător la Școala Gimnazială Berchișești, a colaborat cu tinerii pentru a identifica problemele comunității rome și a găsi soluții practice pentru acestea.
  • Lucian Dimitriu, inspector școlar pentru probleme romilor, a subliniat importanța unui lider civic capabil să reprezinte vocea tinerilor romi.
  • Petru – Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina, a discutat despre afirmarea tinerilor romi și impactul educației asupra schimbărilor pozitive în comunitate.
  • Silviu Petrariu, trainer, a organizat workshop-uri privind prioritizarea problemelor și activismul comunitar, finalizând cu planuri de acțiune pentru implementarea în localitățile de origine.
  • Alina Iacoboaia, cadru didactic la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, a prezentat importanța voluntariatului și activismului în ONG.
  • Magda Maria Troia, studentă la Master la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, a discutat despre modele de implicare a tinerilor în comunitate și combaterea discriminării.
  • Mihai Pânzaru – PIM, maestru caricaturist, a organizat sesiuni creative, realizând portrete ale participanților.
  • Iftimie Georgeta, inspector DAS de la Primăria Câmpulung Moldovenesc, a subliniat importanța implicării comunitare și sprijinirea celor mai vulnerabili.

Sesiunea s-a încheiat cu o activitate de Treasure Hunt, în care participanții au explorat orașul Câmpulung Moldovenesc, vizitând obiective turistice și luând interviuri localnicilor pe teme de discriminare, incluziune socială, educație și voluntariat.

Proiectul „RomACT” își propune să facă auzită vocea a 20 de tineri romi din localitățile Suceava, Berchișești, Ilișești, Ciprian Porumbescu, Cornu Luncii și Comănești, prin instruiri tematice și activități care promovează voluntariatul și dezvoltarea leadership-ului. Pe durata proiectului, vor fi dezvoltate 5 grupuri de inițiativă locală a tinerilor romi, ce vor colabora cu autoritățile publice locale pentru a introduce inițiativele lor pe agenda de lucru oficială.


Intră acum și în grupul de