Sucevean trimis în judecată pentru comerț clandestin cu echipament militar. El este acuzat de peste 2700 de acte materiale


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a unui inculpat, acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Infracțiunea a fost comisă în mod continuat prin 2.735 de acte materiale în perioada 13 februarie 2019 – 4 ianuarie 2022, menționează PT Suceava.

Cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a rezultat că, în perioada menționată, inculpatul a desfășurat activități comerciale clandestine cu echipament militar, în special bocanci, prin comenzi poștale și online din care a obținut venituri în cuantum brut de 932.110 lei. Acesta a omis să înregistreze veniturile în evidențele contabile și să le declare organelor fiscale, neînregistrându-se în scopuri de TVA și neîntocmind documentele justificative necesare.

Prin aceste acțiuni, inculpatul a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 167.884 lei, compus din:

Impozit pe venit: 82.290 lei

Contribuții de asigurări sociale: 19.830 lei

Contribuții de asigurări sociale de sănătate: 7.932 lei

TVA datorat: 57.832 lei

Pentru a garanta recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului, până la concurența sumei de 206.803 lei. În urma achitării parțiale a prejudiciului, suma rămasă neachitată este de 61.412 lei, la care se adaugă dobânzi de 10.391 lei și penalități de întârziere de 5.195 lei, calculate până la 14 mai 2024. La data de 14 iunie 2024, măsura asiguratorie a fost restrânsă până la concurența sumei de 76.998 lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Suceava pentru competentă soluționare.

În rechizitoriu se arată că scopul urmărit de către inculpat a fost acela de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale corespunzătoare activității comerciale desfășurate clandestin.

„Scopul urmărit de inculpat rezultă inclusiv din faptul că, deși era administrator al S.C. X S.R.L., societate ce are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata nespecializat și ar fi putut să își înregistreze activitatea comercială prin intermediul acestei forme de organizare, a nesocotit dispozițiile legale și a efectuat actele de comerț ca persoană fizică neautorizată, evitând astfel îndeplinirea obligațiilor fiscale corespunzătoare”, precizează procurorii.


Intră acum și în grupul de