Peste 20 de organizații cer președintelui României să nu promulge Legea pentru gestionarea populației de urși bruni și să o retrimită Parlamentului pentru reexaminare


Intră acum și în grupul de

Un grup de 21 de organizații nonprofit de protecția naturii, majoritatea reunite sub cupola Coaliției Natura 2000, a adresat o scrisoare deschisă Președintelui României, exprimându-și îngrijorările legate de promulgarea legii (PLx 719/2023) pentru completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind metodele de intervenție în cazul atacurilor urșilor bruni.

Organizațiile semnatare subliniază importanța protejării vieții și integrității umane, dar atrag atenția asupra necesității unei gestionări corecte și bazate pe studii științifice a populației de urși bruni. Ele critică legea pentru faptul că nu vizează eliminarea exemplarelor problematice din apropierea localităților, ci permite vânarea exemplarelor valoroase din punct de vedere cinegetic, aflate în habitatul lor natural.

Legea, conform organizațiilor, nu contribuie la rezolvarea conflictelor om-urs și riscă să fie un simplu pretext pentru vânătoare recreativă, ignorând mecanismele deja existente pentru gestionarea situațiilor de urgență. În plus, pragul de punctaj CIC pentru trofee a fost ridicat, facilitând vânarea celor mai mari și reușite exemplare, fapt care poate atrage o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene pentru încălcarea Directivei Habitate.

Federația Coaliția Natura 2000 România subliniază că modificările propuse nu țin cont de analizele detaliate privind demografia urșilor, impactul asupra ariilor naturale protejate și nu includ consultări științifice adecvate. Studiul genetic pentru estimarea populației de urși este încă în desfășurare, iar deciziile legate de gestionarea populației de urși ar trebui să fie fundamentate pe rezultatele acestui studiu.

Organizațiile solicită retrimiterea spre reexaminare a legii, argumentând că aceasta, în forma actuală, nu va rezolva conflictele om-urs și va aduce prejudicii României atât pe plan național, cât și internațional. Legea riscă să creeze o divizare socială mai mare și să atragă penalizări financiare imense din partea Comisiei Europene.


Intră acum și în grupul de