Spitalul Clinic Județean de Urgență începe lucrările de montare a sistemelor alternative de producere a energiei electrice pentru consum propriu


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a anunțat, joi, începerea lucrărilor pentru montarea sistemelor alternative de producere a energiei electrice prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Proiectul “Renovarea energetică a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava”, este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Proiectul vizează renovarea clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu scopul reducerii consumului de energie și creșterii performanței energetice a acestora. Acest lucru va contribui nu doar la reducerea costurilor de operare, ci și la îmbunătățirea sustenabilității și eficienței energetice a spitalului.

Lucrările includ amenajarea unei copertine pe structură metalică în curtea spitalului, având rolul principal de suport pentru montarea a 240 de panouri fotovoltaice de 445W fiecare. De asemenea, va fi realizată o platformă exterioară din beton armat pentru amplasarea a două stații de încărcare electrică și a echipamentelor anexe necesare.

Potrivit sursei citate, structura metalică propusă va avea o dublă funcționalitate: pe lângă rolul de copertină, va servi și ca suport pentru panourile solare care vor genera energie electrică. Sistemul structural al copertinei va include fundații izolate sub stâlpii metalici, realizate din blocuri de beton simplu și cuzineți armați. Suprastructura va fi complet metalică, cu un acoperiș de tip șarpantă metalică cu una sau două ape, în funcție de tipul copertinei (marginală sau de centru), având o deschidere de 5.00 metri interax, formată din grinzi tip UPN 200 care descarcă stâlpii metalici.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ în direcția sustenabilității și eficienței energetice pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Implementarea sistemelor alternative de producere a energiei electrice nu doar că va reduce considerabil costurile energetice, dar va contribui și la protejarea mediului prin utilizarea energiei regenerabile, a precizat dr. Alexandru Calancea.

Managerul unității spitalicești a subliniat că prin această inițiativă, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se angajează să devină un exemplu de bune practici în domeniul eficienței energetice și al sustenabilității pentru alte instituții publice din România și nu numai.


Intră acum și în grupul de