Guvernul răspunde petiției semnate de mii de suceveni: Nu există inițiat niciun demers pentru trecerea unui teren de 20 de hectare către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de

Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a răspuns petiției „Oprirea donației către Arhiepiscopia Sucevei a 20 ha teren” semnată de peste 3600 de suceveni și arată că nu a fost inițiat niciun demers prin care o suprafață de teren să fie transferată municipiului Suceava care să îl doneze Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În răspunsul transmis de secretarul general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mihail Puțintei, se arată că petiția „Opriți donarea terenului de 20 ha către BOR în Suceava!”, trimisă Prim Ministrului Guvernului României, a fost transmisă spre soluționare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale motivat de faptul că prin aceasta se susține faptul că cele 20 de hectare de teren se donează de la Stațiunea de Cercetări Agricole.

Acesta precizează că prin petiție se solicită ca Guvernul României să oprească aprobarea hotărârii de transfer a celor 20 de hectare de teren către Primăria Suceava și să prioritizeze interesele comunității și să mențină terenul în proprietatea public pentru a susține activități de cercetare și dezvoltare.

„În conținutul petiției nu este indicată sursa informației potrivit căreia Guvernul României a decis sau intenționează să doneze un teren către Biserica Ortodoxă Română, însă, potrivit dispozițiilor legale cu privire la terenurile destinate activității de cercetare-dezvoltare, acestea aparțin de drept domeniului public al statului și nu pot face obiectul schimbării titularului dreptului de proprietate decât prin Lege”, explică secretarul general al MADR.

MADR mai arată că situația detaliată a terenurilor aflate în administrarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava se regăsește în cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 148/2018 (art. 2), iar în detaliu în cuprinsul anexei nr. 311 la Legea nr. 45/2009.

.

„Având în vedere mențiunile de mai sus vă informăm că:

1. La data prezentei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a fost sesizat cu privire la solicitarea de inițiere a demersurilor necesare trecerii vreunui teren din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Suceava (situație imposibil de realizat prin Hotărâre a Guvernului în cazul terenurilor destinate activității de cercetare-dezvoltare-inovare agricolă);

2. Terenurile destinate activității de cercetare-dezvoltare agricolă aflate în exploatarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava aparțin de drept proprietății publice a statului, iar destinația acestora se poate schimba doar prin Lege (act emis de Parlamentul României)”, este răspunsul transmis de secretarul general al MADR, Mihail Puțintei.

Consiliul Local Suceava a aprobat,în ședința din data de 4 iulie 2024, să transfere 20 de hectare de teren pe care municipiul Suceava urmează să le primească de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru construirea unui ansamblui arhiepiscopal.

19 din cei 22 de consilieri locali au votat pentru, consilierii USR Teodora Munteanu și Lorena Buburuzan s-au pronunțat împotrivă, iar consilierul local liberal Mihai Flutur, director în cadrul Stațiunii de Cercetări Agricole, nu a votat.

Mihai Flutur a încercat să le explice colegilor din Consiliul Local că nu este bine să se transfere respectivul teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților arătând că arhiepiscopia deține 14 hectare de teren pe partea dreaptă a drumului spre Bosanci pe care cultivă porumb și s-a întrebat de ce nu poate folosi acel teren pentru proiectul pe care dorește să îl facă. El a mai spus că Arhiepiscopia cere 20 de ha pentru proiect în condițiile în care Casa Poporului este pe 10 hectare. Totodată, Mihai Flutur a reamintit că o lege prin care se transferau cele 20 de hectare de teren a fost declarată neconstituțională anul trecut pentru că cercetarea agricolă este prioritate națională, apreciind că acum se încearcă să se facă același lucru, dar prin alte mijloace.

Ion Lungu a explicat că acum metoda prin care se dau cele 20 de hectare este prin Hotărâre de Guvern care va transfera terenul municipiului Suceava și care, la rândul său, îl va transfera Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După aprobarea hotărârii de Consiliu Local, a fost inițiată o petiție prin care s-a cerut oprirea acestui transfer de teren.

Astfel, semnatarii au cerut Guvernului României să oprească aprobarea hotărârii de transfer al celor 20 de hectare de teren către Primăria Suceava și să prioritizeze interesele comunității și să mențină terenul în proprietate publică, pentru a susține activități de cercetare și dezvoltare.

Totodată, în petiție se cere Consiliului Local și primarului municipiului Suceava să reconsidere decizia de a dona cele 20 de hectare de teren către Biserică și să prioritizeze interesele comunității și să organizeze consultări publice autentice și transparente cu cetățenii Sucevei pentru a decide utilizarea terenului în mod benefic pentru întreaga comunitate.

Inițiatorii spun că Suceava este deja sufocată de un număr mare de biserici, iar donarea acestui teren prețios ar diminua și mai mult resursele disponibile pentru activități esențiale de cercetare și dezvoltare.


Intră acum și în grupul de