IPS Calinic întrebat din nou despre canonizarea lui Arsenie Boca:  De ce ați canonizat un om care ghicea în palmă, care a murit civil, nu călugăr. Aveți de gând de acum, după ce ați deschis „cutia Pandorei”’ cu punerea în calendar a unui înșelat să îi canonizați pe toți rătăciții?


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a răspuns recent unei petiții trimise de un credincios al Bisericii Ortodoxe Române, care a criticat vehement decizia de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Credinciosul și-a exprimat nemulțumirile și întrebările printr-un mesaj detaliat, adresându-se direct ierarhului.

În scrisoarea sa, credinciosul și-a declarat loialitatea față de ierarhia BOR, specificând că nu este nepomenitor și că participă doar la slujbele în care sunt pomeniți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. Petiționarul a invocat articolele din Constituția României privind dreptul la petiționare și libertatea de conștiință, cerând explicații și un număr de înregistrare pentru petiția sa.

Credinciosul a contestat canonizarea părintelui Arsenie Boca, menționând abateri morale, canonice și dogmatice ale acestuia. De asemenea, el a criticat BOR pentru că ar fi ignorat opiniile unor ierarhi și părinți recunoscuți ai Bisericii care s-au opus canonizării. Petiționarul a acuzat BOR de prioritizarea intereselor financiare și de idolatrizarea lui Arsenie Boca, subliniind dezbinarea pe care această canonizare ar fi creat-o în rândul credincioșilor ortodocși.

„În conformitate cu prevederile art. 51 din Constituția României – dreptul la petiționare, a Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităților de petiționare și a legii 233/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2002, în baza art. 29 din Constituția României – dreptul la libertate de conștiință, reclam următoarele și solicit în baza legilor Statului Român să mi se dea nr. de înregistrare la petiția mea și răspuns în timpul legal.

  1. În baza cărui canon BOR și-a permis să calce în picioare toate canoanele Bisericii Ortodoxe și să-l canonizeze pe Pr. Arsenie Boca ca sfânt în BOR având în vedere gravele lui abateri morale, canonice, dogmatice etc.
  2. De ce și-a permis BOR să calce în picioare mormintele IPS Pimen al Sucevei, IPS Bartolomeu Anania, IPS Antonie Plămădeală, PS Roman, episcop-vicar patriarhal, Pr. Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan, Arsenie Papacioc, Adrian Făgețeanu, Sofian Boghiu, Pr. Antim etc. care au vorbit public, dar și în Sfântul Sinod despre gravele abateri morale, dogmatice, canonice, despre ereziile pe care le-a proferat Pr. Arsenie Boca pe care domniile voastre l-ați canonizat neținând cont de ce au spus acei mari ierarhi și părinți, unii dintre ei sfinți, care au vorbit împotriva canonizării lui Arsenie Boca?!
  3. De ce ați canonizat un om care ghicea în palmă, care a murit civil, nu călugăr, ne mai mințiți că a fost protosinghel când a fost doar ieromonah.
  4. De ce pentru interesele dumneavoastră financiare ați băgat în calendar un eretic, doar pentru că de pe urma lui se fac saci de bani, sunt mai importanți banii decât sufletele oamenilor care se vor pierde pentru închinarea idolatră la Arsenie Boca. Dumneavoastră nu ați văzut ce idolatrie era la Prislop și că acolo nu se mai vorbește de Dumnezeu, Maica Domnului, Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, ci doar de Arsenie Boca, dar de acum după ce l-ați canonizat, idolatria de acolo va ajunge la cote inimaginabile.
  5. Aveți de gând de acum, după ce ați deschis „cutia Pandorei”’ cu punerea în calendar a unui înșelat să îi canonizați pe toți rătăciții, ca: Nil Dorobanțu, Ilarion Argatu, Petrache Lupu, Veronica de la Vladimirești, Melchisedec Ștefănescu, Visarion Iorgulescu, Ghelasie de la Frăsinei etc.?
  6. Întreb și eu, BOR mai are de gând să respecte canoanele Bisericii Ortodoxe, învățăturile Sfinților Părinți, ce vreți să faceți cu Ortodoxia românească, unde vreți să ne duceți?
  7. Pot să înțeleg că în canonizarea Pr. Arsenie Boca ați urmărit un interes financiar, că poate v-a sunat cineva și ați răspuns la ordin, că ați făcut această canonizare pentru presiunea pusă pe domniile voastre de către arseniști, dar și așa, când aveți de gând să mărturisiți Ortodoxia cum am moștenit-o de la SFINȚII PĂRINȚI, să nu mai canonizați vrăjitori/înșelați/ecumeniști, măcar opriți-vă la Arsenie Boca.
  8. NU VĂ ESTE DE AJUNS CU SCHISMELE PRODUSE ÎN BOR după schimbarea calendarului, pseudo-sinodul din Creta, slugărnicia față de Ucraina, mai vreți schisme și din pricina lui Arsenie Boca și a altor înșelați băgați în calendar!
  9. Uitați-vă ce dezbinare s-a făcut în poporul ortodox din pricina canonizării lui Arsenie Boca, până și duhovnicul meu este împotriva canonizării lui, și un număr foarte mare de preoți, călugări, mireni, chiar dacă ei nu au curaj public să spună, ne spun în particular, DACĂ credeți că această canonizare este acceptată de pleroma Bisericii în totalitatea ei, vă înșelați.
  10. PF Daniel mai ascultă de Biserica Ortodoxă și de Hristos sau doar de la ……?!
  11. O să ziceți de dovezi, dovezile le aveți și dumneavoastră, știind bine de ereziile și înșelările Pr. Arsenie Boca, o să las doar un link cu un live pentru că acolo aveți și dovezi și să vedeți ce dezbinare ați făcut.
  12. Aveți de gând să îi recunoașteți și pe anatemizații și ereticii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Patriarhia Ucrainei, autocefală?
  13. Aștept să respectați legile Statului Roman și să îmi trimiteți ordin de înregistrare și răspuns la petiția mea”,  a transmis credinciosul.

Răspunsul arhiepiscopului Calinic a fost unul succint, indicând faptul că răspunsurile la aceste întrebări au fost deja oferite de Cancelaria Sfântului Sinod, trimițându-l pe petiționar la comunicatul oficial emis de Basilica.ro. Arhiepiscopul a încheiat cu o binecuvântare de pace și liniște sufletească.

Pentru mai multe informații și pentru a consulta comunicatul oficial al Sfântului Sinod, vizitați site-ul Basilica.ro.


Intră acum și în grupul de