SCJU Suceava, în top 3 național în ceea ce privește tratamentul modern al Accidentului Vascular Cerebral (AVC)


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat, joi, că prima jumătate a anului 2024 a consolidat rezultatele anului precedent pentru Compartimentul de radiologie intervențională al unității spitalicești sucevene și a adus  beneficiile mult așteptate.

Potrivit statisticii, în cadrul compartimentului au fost efectuate un număr de 573 proceduri, comparativ cu perioada similară  a anului trecut când au fost efectuate 374 proceduri.

„Creșterea activității a fost posibilă mai ales prin implicarea exemplară a echipei de Accident Vascular Cerebral din cadrul programului național AP AVC care a crescut cu peste 200%”, a spus dr. Calancea.

Potrivit acestuia, dacă anul trecut în perioada similară au fost efectuate 21 de proceduri, în primele șase luni ale anului 2024 au fost efectuate 64 de trombectomii mecanice la pacienții cu AVC ischemic și încă 9 embolizări de anevrism cerebral la pacienții cu AVC hemoragic.

Echipa de Accident Vascular Cerebral compusă din  personalul aferent secțiilor UPU, Neurologie, Neurochirurgie, ATI și Radiologie Imagistica Medicală reprezintă un model de bune practici, a mai spus dr. Calancea care consideră că implicarea activă și susținerea continuă a activității de către managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava a poziționat centrul sucevean în top 3 național, în fața unor centre de tradiție cum ar fi Târgu Mureș și Timișoara.

„Vizibilitatea activității și a rezultatelor obținute a adus din partea Ministerului Sănătății finanțarea pentru un nou sistem angiograf care va fi instalat până la sfârșitul anului. Pe lângă aparatura de înaltă performanță mult așteptată, suplimentarea bugetară de luna aceasta a adus și o finanțare normală în cadrul AP AVC care să asigure baza materială pentru un program probabil până la sfârșitul anului”, a menționat dr. Alexandru Calancea.

Managerul SCJU Suceava spune că astfel activitatea intră într-o perioadă de normalitate în care scade presiunea pe bugetul propriu al spitalului.

El a reamintit că anul acesta în cele 73 de proceduri din cadrul AP AVC sub 5% au fost finanțate de către Ministerul Sănătății în condițiile în care Spitalul Clinic Județean Suceava este singurul centru din Moldova care asigură permanență 24/24h,  7 zile din 7 cu o echipă formată din ttrei medici radiologi cu competență radiologie intervențională nivel I și II și doi medici rezidenți.


Intră acum și în grupul de