Poliția Suceava: Zeci de vehicule și persoane urmărite, identificate de polițiști cu utilizarea aplicației E-DAC în ultimele 3 luni


Intră acum și în grupul de

Începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii suceveni au operaționalizat și implementat noul sistem de verificare și legitimare cu utilizarea aplicației informatice E-DAC. Acest sistem modern oferă beneficii tehnologice și operative atât în activitatea zilnică a polițiștilor, cât și pentru cetățeni. Verificările sunt efectuate rapid, cu ajutorul dispozitivelor mobile, iar aplicația E-DAC oferă rezultate de mare acuratețe prin interconectarea cu bazele naționale și europene de date, facilitând o interacțiune mai simplă, civilizată și eficientă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Suceava, în ultimele trei luni, zeci de persoane și vehicule urmărite la nivel național și internațional au fost identificate cu ajutorul aplicației E-DAC, fiind întocmite dosare penale și dispuse măsuri procesuale corespunzătoare.

Doar în data de 25 iulie 2024, polițiștii au realizat două identificări folosind această aplicație:

  • Ora 07:40: Polițiștii din cadrul Poliției Gura Humorului au oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe str. Ștefan cel Mare din Gura Humorului, având plăcuțe de înmatriculare artizanale din carton. La volan se afla un bărbat de 40 de ani din satul Plutonița. Verificările în baza de date E-DAC au confirmat că acesta avea dreptul de a conduce, însă autoturismul avea plăcuțele de înmatriculare reținute din cauza lipsei unei polițe de asigurare RCA valabile. S-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.
  • Ora 14:45: La ghișeul de restituire a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Suceava, o femeie de 37 de ani din Bacău a fost identificată cu ajutorul aplicației E-DAC ca având o alertă în vederea extrădării. Autoritățile judiciare din Germania emiseseră un mandat european de arestare pe numele ei. Femeia a fost preluată de polițiștii Serviciului Investigații Criminale Suceava, prezentată procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, și a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind depusă în Centrul de Reținere și Arest Preventiv.

Aplicația E-DAC continuă să demonstreze eficiența și utilitatea sa în activitățile operative ale polițiștilor, contribuind la menținerea siguranței publice și la aplicarea legii.


Intră acum și în grupul de