„Plecatul de acasă nu e o soluție!” , proiect al Poliției pentru prevenirea disparițiilor de copii


Intră acum și în grupul de

În perioada 22 mai 2023 – 17 iunie 2024, Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Asociația Telefonul Copilului, a derulat proiectul național „Plecatul de acasă nu e o soluție!”. Scopul acestui proiect a fost creșterea gradului de conștientizare a riscurilor asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție a copiilor, arată Poliția Română.

Disparițiile de minori reprezintă un fenomen complex, care generează o emoție puternică în rândul comunității, fiind un aspect prioritar în prevenirea criminalității și victimizării minorilor. Proiectul s-a concentrat pe educarea tinerilor și responsabilizarea adulților pentru a reduce riscul de victimizare și comportamente antisociale.

Pe parcursul proiectului, polițiștii au organizat 2.176 de sesiuni de informare, adresându-se unui număr de 75.129 de elevi și 22.343 de părinți și cadre didactice. Activitățile au avut loc în diverse locații, inclusiv școli, centre de asistență socială, biblioteci, grădinițe, tabere școlare și mediul online.

În cadrul întâlnirilor, discuțiile au subliniat importanța comunicării deschise și supravegherii permanente din partea adulților. Tinerii au fost informați despre riscurile plecărilor voluntare, iar părinții au fost îndemnați să își asume responsabilitatea pentru siguranța copiilor lor. De asemenea, au fost promovate serviciile de consiliere oferite de Asociația Telefonul Copilului și au fost prezentate alternative sănătoase pentru plecarea de acasă.

Dacă un copil dispare, este esențial să anunțați imediat Poliția. Sesizarea se poate face prin apel la numărul de urgență 112, la sediul unității de poliție sau verbal unei patrule din teren. Este important să furnizați polițiștilor toate detaliile necesare, inclusiv semnalmentele copilului, fotografii recente, descrierea vestimentației și împrejurările dispariției.

„Dacă ai probleme în familie, poți vorbi cu un polițist, profesorii sau o rudă apropiată. Există o rețea de suport care te poate ajuta. Discută despre problemele tale, pentru că fuga de acasă nu este o soluție!”, au transmis reprezentanții Poliției.


Intră acum și în grupul de