Opt pompieri militari suceveni pleacă în Grecia cu modulul național specializat de stins incendii de pădure


Intră acum și în grupul de

În perioada 01 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO). Acest program are ca scop consolidarea rezilienței autorităților elene în gestionarea incendiilor de pădure.

Din echipajul românesc plecat în Grecia fac parte și 8 pompieri militari suceveni:

Col. Parasca Mihai Constantin

Plt.adj. Franțuzu Laurențiu

Plt.adj. Butnaru Gheorghe

Plt.adj. Coca Rațiu Marian

Plt.adj. Francu Sorinel

Plt.adj. Mocrei Daniel

Plt.maj. Vacaru Cosmin

Sg.maj. Gălățan Radu

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice, a început deplasarea astăzi, 30 iulie, pe ruta Ciolpani – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri, un oraș situat la Est de Atena. Echipamentul tehnic include:

3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 l

1 cisternă de 30.000 l

1 autospecială de stingere de capacitate mare de 10.000 l

1 microbuz

2 autospeciale de primă intervenție și comandă

Schimbarea efectivelor se va realiza pe 16 august și 31 august 2024, urmând ca alte două serii a câte 40 de pompieri fiecare să înlocuiască personalul de lângă Atena. Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Toate autospecialele de stingere sunt echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor. Fiecare pompier beneficiază de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.

Scopul programului este reducerea timpului de răspuns în cazul incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante. Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.


Intră acum și în grupul de