Prefectura Suceava ar urma să ceară Consiliului Local Suceava să revoce HCL pentru trecerea unui teren de 20 de hectare către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților-surse


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a analizat legalitatea hotărârii emisă la începutul lunii iulie de Consiliul Local Suceava pentru trecerea unui teren de 20 de hectare de la Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Potrivit unor surse apropiate situației, juriștii prefecturii care analizează documentele emise de autoritățile locale din județ au constatat că în cazul acestei hotărâri sunt mai multe probleme de legalitate.

Astfel, între altele, s-a constatat că potrivit dispozițiilor legale cu privire la terenurile destinate activității de cercetare-dezvoltare, acestea aparțin de drept domeniului public al statului și nu pot face obiectul schimbării titularului dreptului de proprietate decât prin Lege.

În aceste condiții, prefectul de Suceava ar urma să solicite Consiliului Local Suceava să analizeze hotărârârea prin care s-a decis transferul unei suprafețe de 20 de ha de teren la Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și fie să o revoce, fie să adopte o altă hotărâre cu respectarea prevederilor legale.

Consiliul Local Suceava a aprobat,în ședința din data de 4 iulie 2024, să transfere 20 de hectare de teren pe care municipiul Suceava urmează să le primească de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru construirea unui ansamblui arhiepiscopal.

19 din cei 22 de consilieri locali au votat pentru, consilierii USR Teodora Munteanu și Lorena Buburuzan s-au pronunțat împotrivă, iar consilierul local liberal Mihai Flutur, director în cadrul Stațiunii de Cercetări Agricole, nu a votat.

Mihai Flutur a încercat să le explice colegilor din Consiliul Local că nu este bine să se transfere respectivul teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților arătând că arhiepiscopia deține 14 hectare de teren pe partea dreaptă a drumului spre Bosanci pe care cultivă porumb și s-a întrebat de ce nu poate folosi acel teren pentru proiectul pe care dorește să îl facă. El a mai spus că Arhiepiscopia cere 20 de ha pentru proiect în condițiile în care Casa Poporului este pe 10 hectare. Totodată, Mihai Flutur a reamintit că o lege prin care se transferau cele 20 de hectare de teren a fost declarată neconstituțională anul trecut pentru că cercetarea agricolă este prioritate națională, apreciind că acum se încearcă să se facă același lucru, dar prin alte mijloace.

Ion Lungu a explicat că acum metoda prin care se dau cele 20 de hectare este prin Hotărâre de Guvern care va transfera terenul municipiului Suceava și care, la rândul său, îl va transfera Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.


Intră acum și în grupul de