Inovații în bioindustrie la USV prin proiectul BeonNAT: Rezultatele preliminare indică progrese în utilizarea biomasei pentru obținerea produselor finite


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava colaborează cu un consorțiu format din cincisprezece universități și laboratoare de cercetare din Spania, Portugalia, Italia, Marea Britanie și Germania pentru implementarea proiectului BeonNAT. Acesta are ca obiectiv identificarea potențialului utilizării biomasei speciilor lemnoase cultivate pe terenuri marginale în bioindustrie. Facultatea de Silvicultură din Suceava coordonează activitățile experimentale ale acestui proiect.

Proiectul BeonNAT, cu un buget de 5.686.476,25 €, este finanțat prin programul Uniunii Europene de Cercetare și Inovare, Orizont 2020, în cadrul apelului de proiecte H2020-BBI-JTI-2019. Activitățile au început în iulie 2020 și au continuat în ciuda dificultăților generate de pandemia COVID-19. Progresele semnificative obținute vor fi prezentate la finalul proiectului, în iulie 2025.

Săptămâna trecută, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit întâlnirea generală a proiectului BeonNAT, la care au participat 16 specialiști din Spania, Italia, Germania și Portugalia. În cadrul workshop-ului, au fost prezentate rezultatele parțiale obținute de echipele de cercetare ale consorțiului.

În a doua zi a evenimentului, au avut loc vizite pe terenurile experimentale de la Moara și Zamostea, unde s-au analizat provocările culturii speciilor. De asemenea, participanții au vizitat facilitățile de producție ale companiilor EGGER și FE Agrar din Rădăuți.

Laboratoare specializate au efectuat analize chimice ale eșantioanelor de biomasă pentru a evalua potențialul de producere a bioproduselor din următoarele specii: Ulmus pumila L. (ulmul de Turkestan), Juniperus communis L. (ienupăr comun), Cistus ladanifer L. (cistus), Rosmarinus officinalis L. (rozmarin), Betula pendula Roth (mesteacăn), Cytisus scoparius (L.) (mături), Robinia pseudoacacia L. (salcâm), Rubus fruticosus agg. (mur negru), Carpinus betulus L. (carpen) și Populus nigra L. (plop negru). Pentru a obține o cantitate suficientă de biomasă pentru analize, au fost înființate culturi experimentale în Germania (Kromlau și Welzow-Sud), Spania (Velefique – Almería și Lubia – Soria) și România (Moara și Zamostea).

Rezultatele preliminare indică progrese în utilizarea biomasei pentru obținerea produselor finite. Partenerii industriali s-au arătat interesați de extractele din specii precum ienupărul, rozmarinul și cistusul. Au fost dezvoltate categorii de bioplastice și compuși utili în producția de cosmetice, iar producerea de celuloză, cărbune activ și biochar a avut rezultate promițătoare. De asemenea, testele pentru producerea plăcilor aglomerate cu emisii reduse de formaldehidă au avut succes, toate speciile prezentând proprietăți mecanice bune.

Echipa Facultății de Silvicultură a prezentat, de asemenea, rezultatele legate de impactul cultivării speciilor lemnoase pe terenuri marginale asupra biodiversității. Până la finalul proiectului, vor fi realizate alte teste pentru producerea bioproduselor, iar materiile prime extrase din speciile selectate vor fi evaluate de partenerii industriali, în vederea extinderii procesului de obținere a produselor finite.


Intră acum și în grupul de