Academia de Științe Agricole și Silvice cere premierului Marcel Ciolacu să protejeze terenul de 20 ha pe care Ion Lungu vrea să-l transfere Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) a trimis o scrisoare oficială către Prim-Ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, exprimându-și opoziția fermă față de hotărârea Consiliului Local al Municipiului Suceava care vizează transferul unei parcele de 20 de hectare din administrarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava (SCDA Suceava) în domeniul public al municipiului Suceava, pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Astefl, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, prin președintele său, prof. dr. Valeriu Tabără, argumentează că transferul terenului ar submina activitatea esențială de cercetare agricolă desfășurată de SCDA Suceava, afectând astfel securitatea alimentară a României. În contextul creșterii prețurilor alimentelor, secetei prelungite cauzate de schimbările climatice și consecințelor economice persistente ale pandemiei de COVID-19, ASAS subliniază importanța protejării patrimoniului funciar destinat cercetării.

ASAS evidențiază că terenul vizat este crucial pentru producerea de semințe de calitate superioară. Cercetarea agricolă și producerea de semințe de înaltă calitate, care posedă valoare genetică și biologică, sunt esențiale pentru sporirea producției agricole și asigurarea securității alimentare. Aceste activități necesită condiții speciale, inclusiv suprafețe extinse și izolate de teren, pe care SCDA Suceava le asigură.

În scrisoare se menționează că, în trecut, SCDA Suceava a cedat deja peste 73 de hectare către diverse instituții sociale și administrative pentru scopuri civice, cum ar fi extinderea cimitirului „Pacea”, construirea unui incinerator ecologic, extinderea unei stații de transformare energie electrică și realizarea unui campus universitar. Aceste cesionări au afectat deja capacitatea stațiunii de a desfășura activități de cercetare esențiale.

ASAS subliniază că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților deține deja o suprafață considerabilă de teren (circa 16-17 mii hectare) în județul Suceava.

„Pe de altă parte, apreciem că în condițiile în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților deține în proprietate privată prin mănăstirile, bisericile și celelalte așezăminte social-monahale o suprafață de cel puțin 16 -17 mii ha teren, împânzită pe raza teritorială a tuturor localităților din județul Suceava, propunerea ca „terenul ales pentru ctitoria acestui Ansamblu este cea mai bună soluție identificată de autoritățile locale”, prin dezafectarea unei suprafețe de teren destinate activității de cercetare științifică, este pentru S.C.D.A. Suceava și implicit pentru sistemul de cercetare agricolă prejudiciabilă, discriminatorie și inacceptabilă.

În raport de obiectivele propuse a se realiza pe suprafața de 20 ha afectată activității de cercetare-dezvoltare, din care enumerăm cu titlu exemplificativ, edificarea unei Catedrale Arhiepiscopale, Sediu Administrativ, Centru Filantropic și Centru pentru Seniori (Cămin de Bătrâni), Cantină Socială, etc, precizăm că aceste obiective sunt deja edificate în Municipiul Suceava, catedrala fiind nou construită, iar celelalte obiective exercitându-și activitatea în zona limitrofă, respectiv vizavi (peste drumul Județean 208A) de parcela solicitată”, se arată în document.

Totodată, președintele ASAS, Valeriu Tabără, mai arată că în conformitate cu extrasele de carte funciară, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților deține în proprietate vizavi de suprafața de 20 ha solicitată (la o distanță de 10 m), suprafață totală de 16,0229 ha teren, din care două sole în suprafață de circa 7 – 8 ha teren intravilan construibil utilizat pentru pășunat și exploatare agricolă și suprafețe considerabile libere de construcții în celelalte sole care parțial sunt destinate activităților Arhiepiscopiei.

De asemenea, ASAS subliniază că dezafectarea acestei suprafețe ar putea conduce, în viitor, la transferul întregii parcele de 49,11 hectare, afectând grav activitatea de cercetare.

„Este mai mult decât evident că, după dislocarea suprafeței de 20 ha în mijlocul suprafeței de 49 ha, justificarea preluării si a celor două parcele rămase, va urma cu pași repezi sub ușurința titlului necesității de extindere a cimitirului și evident a suprafeței Ansamblului Arhiepiscopal”, se precizează în documentul transmis premierului Marcel Ciolacu.

ASAS solicită guvernului să adopte măsuri legislative, normative, administrative și financiare pentru a proteja siguranța funciară a unităților de cercetare agricolă. Totodată, ASAS face apel la guvern să analizeze prioritățile activităților ecumenice și social-umanitare în raport cu activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul agricol, considerată o prioritate națională prin lege.


Intră acum și în grupul de