Un sucevean care a obținut peste 1,1 milioane de lei din vânzări de produse de uz gospodăresc ca persoană fizică neautorizată, trimis în judecată pentru evaziune fiscală


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în 1.990 acte materiale săvârșite în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

În perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, inculpatul, persoană fizică neautorizată, a efectuat în nume propriu și în mod constant, livrări de bunuri către persoane fizice, prin intermediul unei firme de curierat rapid, obținând venituri aferente, fără a îndeplini obligațiile de înregistrare în vederea efectuării de acte și fapte de comerț, având drept scop sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Din cercetările efectuate în cadrul dosarului penal a rezultat faptul că în perioada menționată, inculpatul a derulat activități comerciale constând în vânzări de produse de uz gospodăresc, în special utilaje agricole, apicole, pentru prelucrarea lemnului și a laptelui, precum separator, moară, semănătoare, cultivator cartofi, prășitoare, abric, centrifugă apicolă, tocător, plug, desfăcător, etc. Produsele erau comandate telefonic și livrate clienților prin intermediul unei firme de curierat, anunțurile de vânzare fiind promovate pe site-uri specializate.

Inculpatul a încasat contravaloarea bunurilor livrate prin curier, cu titlu de ramburs, exclusiv prin cont bancar, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019. Fără a avea o formă de organizare, fără a emite documente justificative de livrare și fără a înregistra și declara veniturile obținute organelor fiscale, inculpatul a obținut din activitatea comercială desfășurată în perioada menționată venituri în valoare totală de 1.121.988 lei. Aceste venituri nu au fost declarate la organele fiscale competente și pentru care nu a plătit impozite și contribuții sociale aferente.

Astfel, inculpatul a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, desfășurând un număr de 1.990 activități de comercializare a produselor de uz gospodăresc (prin neînregistrarea în evidența contabilă, prin nedeclararea organelor fiscale, prin neînregistrarea în scopuri de TVA și prin neîntocmirea documentelor justificative), cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 285.575,29 lei. Aceasta sumă include impozit pe venit în valoare de 123.733,78 lei, contribuţii de asigurări sociale (CAS) de 48.555,60 lei, contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 34.058,81 lei și TVA datorat de 79.227,10 lei.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare, aparținând inculpatului până la concurența sumei de 285.575,29 lei, în vederea garantării executării cheltuielilor judiciare și a reparării pagubei produse prin infracţiune.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava.


Intră acum și în grupul de