Firmă din Cârlibaba sancționată de Garda Forestieră Suceava după depistarea de avize neconforme în SUMAL 2.0 cu simularea unor transporturi de material lemnos


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a descoperit multiple nereguli în cadrul unui control efectuat asupra avizelor de însoțire emise de un operator economic din comuna Cârlibaba utilizând sistemul informatic SUMAL 2.0. Operatorul a fost găsit vinovat de simularea mai multor transporturi de material lemnos, acțiuni menite să descarce partizi din care nu fusese recoltat întregul volum de lemn pus în valoare.

Potrivit inspectorului șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, printre neregulile identificate se numără realizarea de fotografii neconforme ale transporturilor, în care încărcătura nu putea fi distinsă clar, iar numerele de înmatriculare erau invizibile. În plus, unele imagini prezentau bordul unui alt vehicul decât cel implicat în transport. De asemenea, a fost descoperit un transport efectuat fără ca receptorul GPS să fie pornit, ceea ce încalcă reglementările privind trasabilitatea transporturilor de lemn.

În urma acestor constatări, Garda Forestieră Suceava a aplicat operatorului economic amenzi în valoare totală de 21.000 de lei. Complementar, s-a dispus confiscarea valorică a unei cantități de peste 51 de metri cubi de lemn rotund rășinoase, cu o valoare estimată de 16.215 lei.

Având în vedere încălcările repetate ale regulilor de utilizare a sistemului SUMAL 2.0, Garda Forestieră Suceava va propune suspendarea drepturilor de acces în sistem ale operatorului economic pentru o perioadă de 30 de zile. Această măsură va implica imposibilitatea de a primi sau emite avize de însoțire a materialului lemnos și de a efectua transporturi de material lemnos pe durata sancțiunii.


Intră acum și în grupul de