Locuitori din Suceava cer stoparea abuzurilor urbanistice: O nouă construcție contestată în zona „La Bazin” între blocuri


Intră acum și în grupul de

Un grup de 64 de locuitori din Suceava a depus recent o petiție la Primăria Suceava, Consiliul Local și Serviciul Urbanism, solicitând respingerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) propus de o firmă pentru construirea unei clădiri cu destinația de birouri și prestări servicii pe strada Ștefan cel Mare. Locuitorii se opun vehement acestei construcții, pe care o consideră un nou exemplu de „abuz urbanistic” și o încălcare gravă a dreptului lor la un mediu sănătos.

Potrivit petiției, zona vizată pentru noua construcție se află în proximitatea unor blocuri construite în anii 1960, parte a ansamblului Ana Ipătescu, și era inițial destinată spațiilor verzi și de recreere. Locuitorii subliniază că această suprafață de 661 metri pătrați a fost, în mod abuziv, transformată în proprietate privată, iar zona verde, care a servit drept oază de relaxare pentru comunitate, a fost defrișată în 2023.

De asemenea, locuitorii acuză autoritățile locale de lipsă de transparență și de favorizarea intereselor dezvoltatorilor imobiliari, în detrimentul bunăstării comunității. Aceștia susțin că diverse spații verzi dintre blocuri au dispărut treptat, fiind înlocuite de parcări sau construcții, fără a se ține cont de nevoile și drepturile cetățenilor. În fața acestei situații, locuitorii și-au exprimat chiar disponibilitatea de a răscumpăra terenul pentru a-l păstra ca spațiu verde.

Petiția include o cerere fermă ca Primăria Suceava să respingă orice autorizație de construcție pentru firma suceveană și să restabilească destinația originală a terenului ca zonă verde. Locuitorii spun că sunt pregătiți să continue lupta prin toate mijloacele legale pentru a-și proteja dreptul la un mediu curat și sănătos.

Această acțiune vine în contextul unor nemulțumiri tot mai mari legate de gestionarea urbanismului în Suceava, mulți cetățeni considerând că abuzurile urbanistice s-au intensificat în ultimii ani, în special pe fondul unor practici controversate ale autorităților locale.


Intră acum și în grupul de