Intră acum și în grupul de
Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Gășpărel, a anunțat, miercuri, că în cadrul unei patrulări de rutină efectuate în 7 august lângă satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței, la aproximativ 10 metri de DN17A, au fost identificate 13 piese de lemn rotund rășinoase, cu un volum total de peste 13 metri cubi.
Lemnul nu prezenta niciun semn de punere în valoare legală, ceea ce a dus la inițierea unei investigații pentru a identifica sursa acestuia.
Potrivit sursei citate, locul de origine al lemnului a fost localizat într-o pădure de peste 80 hectare, aflată în coproprietatea a doi frați. Pădurea nu beneficia de un contract de pază și alte servicii silvice, așa cum prevede legislația în vigoare. În interiorul acesteia, au fost descoperite 7 cioate provenind de la arbori tăiați ilegal, cu un volum de 18 metri cubi, ascunse sub un strat de pământ pentru a evita detectarea.
Constatarea faptelor a fost realizată în colaborare cu polițiștii de la SPR Vama, ceea ce a permis demararea de urgență a cercetării penale pentru infracțiunea de tăiere ilegală de arbori. Valoarea prejudiciului provocat de aceste tăieri ilegale a fost estimată la 10.883 lei, depășind de peste 66 de ori valoarea de referință a unui metru cub de lemn pe picior. Conform legislației, pentru această infracțiune, pedeapsa prevăzută este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Unul dintre proprietari a fost invitat la ocolul silvic din zonă pentru a încheia un contract de asigurare a serviciilor silvice, inclusiv paza pădurii, însă acesta nu a finalizat demersul. Ca urmare, fiecărui proprietar i-a fost aplicată amenda maximă prevăzută de lege pentru neasigurarea pazei printr-o structură silvică autorizată, în valoare de 5.000 lei. În plus, proprietarilor li s-a impus din nou obligația de a încheia un contract cu un ocol silvic.
În timpul inspecției, în pădurea în cauză au fost identificați numeroși arbori uscați sau doborâți de vânt, care ar putea fi exploatați legal dacă ar exista un contract de asigurare a serviciilor silvice. De asemenea, pădurea se pretează la efectuarea unor tăieri de îngrijire, cu un volum exploatabil legal foarte mare. Aceste tăieri pot fi aprobate doar în baza unui amenajament silvic. În lipsa acestuia, proprietarii au fost sancționați suplimentar cu o amendă de 7.000 lei și obligația de a întocmi amenajamentele silvice necesare.
Legislația actuală oferă numeroase facilități pentru gestionarea pădurilor aflate în proprietate privată, însă neîndeplinirea obligațiilor legale este sever sancționată. În acest caz, proprietarii au fost amendați cu o sumă totală de 24.000 lei și sunt sub investigație într-un dosar penal.
Intră acum și în grupul de