Casa de Pensii Suceava: În urma recalculării au crescut 106.577 pensii cu o medie de 24 la sută, iar 28.150 de pensii au rămas la fel


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a anunțat, joi, că emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor în baza art.144  alin.1 din  Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii a fost finalizată cu succes, în termenul stabilit.

„Procesul de recalculare a fost o operațiune complexă , cu un volum mare de activitate, având în vedere numărul de pensionari existent în baza de date a Casei Județene de Pensii Suceava, dar cu implicarea întregului colectiv al instituției, colectiv căruia îi mulțumesc pe această cale, am reușit să finalizăm și acest obiectiv, cu succes, în termenul asumat”, a spus Boliacu.

El a menționat că pentru a se putea efectua plata începând cu data de 02 septembrie a noilor cuantumuri  rezultate din recalculare, au fost emise cu celeritate deciziile și au fost preluate în bazele de date ale Casei Naționale de Pensii Publice în vederea realizării procedurilor de întocmire și transmitere către Poșta Română și băncile comerciale a borderourilor de plată precum și alimentarea conturilor acestora cu valoarea pensiilor.   

„La nivelul Casei Județene de Pensii Suceava, au fost recalculate un număr  total de 134.728 pensii .În urma recalculării, un număr de 106.577 pensii au crescut , iar 7711 pensii , au depășit cuantumul îndemnizației sociale.  Creșterea medie a fost de 24%. Numărul pensiilor care au rămas cu același cuantum este de 28.150”, a spus directorul executiv al CJP Suceava.

El a mai spus că deciziile întocmite de Casa de Pensii Suceava au fost înaintate către structurile județene ale Companiei Naționale ”Poșta Română” și urmează a fi distribuite în perioada 15-31 august 2024.

„Datorită volumului mare de muncă, este posibil să apară neconcordanțe în deciziile de recalculare, de aceea , pentru a lămuri aceste aspecte, ( în cazul în care vor exista), invit pensionarii ce vor avea nelămuriri, să se adreseze  ghișeelor deschise în  acest sens, de luni până joi între orele  8.30-14.30.Casa de Pensii va  proceda la rectificarea  deciziei în cazul în aspectele sesizate sunt corecte”, a precizat Boliacu.  

El a mai declarat că după data de 01 septembrie 2024, vor fi puse în aplicare dispozițiile art.144 alin.2 din Legea nr.360/2023, în sensul valorificării adeverințelor cu sporuri nepermanente depuse în perioada anterioară datei de 01.09.2024. 

„Doresc să mulțumesc pentru întreg suportul acordat în cadrul acestei operațiuni de recalculare, Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice și precizez faptul că noua lege a pensiilor menține toate drepturile câștigate în baza cadrului legal anterior de către cei încadrați în grupe de muncă și care s-au pensionat înainte de 01.09.2024”, a mai spus Constantin Boliacu.


Intră acum și în grupul de