Flutur, explicații de pe toloaca din Todirești privind strigătura Oacaca: Cei care nu înțeleg aceste satire de la țară dacă le iau în râs nu au de câștigat


Intră acum și în grupul de

Președintele PNL Suceava și al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a deschis, duminică, festivalul „Jocul pe Toloacă” de la Todirești a făcut referire și la glumele pe seama lui care au fost făcute în legătură cu strigătura pe care a prezentat-o anul trecut la Câmpulung Moldovenesc.

„Ce să spun pe căldura asta, aș fi strigat o strigătură cum am făcut la Câmpulung Moldovenesc anul trecut și pe care au valorificat-o alții altfel”, a spus Flutur la începutul intervenției sale.

El a arătat că la jocul pe toloacă importante sunt strigăturile.

„Cum s-au născut strigăturile, pentru că, la jocul pe toloacă, asta vă îndemn să faceți. Și mai ales de la oamenii mai vechi. Culegeți ceea ce se poate culege. La Câmpulung la Întâlniri Bucovinene era cald și atunci eu am am strigat o strigătură veche de pe Valea Solonețului: Vai de mine, mor de cald, n-am o baltă să mă scald. Este una lângă noi și-i plină de broaște moi. M-aș băga și m-aș scălda, dar mă tem că m-oi neca- Oa ca ca, celebrul pe care l-au folosit în campanie”, a spus Flutur.

El i-a îndemnat pe cei care înțeleg rostul strigăturilor să le explice și celor care le iau în derâdere.

„Oameni buni, poate că îi ajutați și pe cei care nu înțeleg aceste satire de la țară. Cine numai le ia în râs nu are de câștigat”, a spus Flutur.

El a anunțat că se pregășete să lanseze CD-ul de strigături din Bucovina de 60 de minute.

„Dacă țineți minte începeam la Cacica foarte frumos: Bătuciți pământul tare și stropiți-l cu sudoare. Colbu să nu se ridice, hai asudă măi voinice!”, a mai spus Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de