Medicul Dan Teodorovici oferă detalii privind cazurile de infecție cu virusul West Nile de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava


Intră acum și în grupul de

Dr. Dan Teodorovici, medic în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, a oferit detalii despre cele trei cazuri confirmate de infecție cu virusul West Nile la pacienți cu vârste cuprinse între 81 și 88 de ani. Aceștia s-au prezentat inițial cu simptome de febră, cefalee și sindrom confuzional, fiind diagnosticați ulterior cu meningită. Pentru confirmarea agentului patogen, s-au efectuat puncții lombare cu recoltare de lichid cefalorahidian (LCR), care au indicat prezența virusului West Nile la toți cei trei pacienți.

Pacientul de 81 de ani a avut o evoluție favorabilă și a fost externat pe 17 august. În schimb, pacientul de 83 de ani, care suferea și de alte afecțiuni cronice, a decedat pe 18 august din cauza agravării acestora. Pacientul de 88 de ani, internat inițial pe 29 iulie, a suferit o înrăutățire a stării generale și a fost transferat la secția de Terapie Intensivă pe 1 august, starea sa rămânând în continuare gravă.

Dr. Teodorovici subliniază importanța recunoașterii timpurii a simptomelor și tratamentului prompt în astfel de cazuri, mai ales la pacienții vârstnici sau cu comorbidități, care prezintă un risc mai mare de complicații severe.

Dr. Dan Teodorovici a spus că infecția se produce în urma înțepăturii de țânțar infectat. În România, țânțarii devin purtători ai virusului după ce se hrănesc cu sângele păsărilor migratoare, principalele rezervoare ale virusului.

Deși majoritatea infecțiilor la oameni sunt asimptomatice, un mic procent dintre persoanele infectate pot dezvolta forme grave, inclusiv meningită, ca în cazul celor trei pacienți confirmați recent la Suceava. Doctorul atrage atenția asupra riscului crescut la persoanele vârstnice sau cu comorbidități, care pot suferi complicații severe, subliniind importanța măsurilor preventive împotriva înțepăturilor de țânțari.


Intră acum și în grupul de