Temerea starețului mănăstirii Putna s-a confirmat: Capela Mitropoliților Bucovinei din Cernăuți a fost sigilată


Intră acum și în grupul de

Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a anunțat pe pagina oficială de socializare că pentru prima dată în Ucraina, o parohie română a fost închisă, fiind vorba de capela în care sunt înmormântați mitropoliții bucovineni din cimitirul din Cernăuți, situație față de care starețul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec a atenționat încă din 15 august în discursul de după oficierea Sf. Liturghii la Adormirea Maicii Domnului.

„Lacătele au fost smulse, iar capela de înmormântare a mitropoliților bucovineni de la cimitirul orașului Cernăuți a fost sigilată. Pe 23 august 2024, conducerea cimitirului orașului, situat în apropierea pieței „Zelenyi”, a tăiat lacătele și a sigilat capela de înmormântare a mitropoliților bucovineni, lipsind comunitatea religioasă vorbitoare de limbă română în cinstea celor Trei Ierarhi, condusă de protoiereul Cristofor, de posibilitatea de a oficia slujbe în biserica pe care au restaurat-o, pictat-o și întreținut-o. Vedem cum autoritățile restrâng în mod deliberat drepturile și oprimă minoritatea vorbitoare de limbă română din Ucraina”, se arată în comunicat.

Totodată, Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene transmite că, la început, autoritățile au refuzat înregistrarea vicariatului pentru Biserica Ortodoxă Română, iar acum au început să sigileze parohiile vorbitoare de limbă română și se întreabă ce urmează?

Cel mai probabil, enoriașii vor pregăti un apel către președintele României.

Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene amintește că la Mănăstirea Putna, una dintre cele mai respectate mănăstiri din România, în timpul slujbei arhierești din 15 august 2024, s-a menționat că reprezentanții autorităților orașului Cernăuți încearcă să ia capela funerară de la comunitatea religioasă vorbitoare de limbă română

„Cineva înțelept a spus odată „că este bine să faci istorie, dar nu să te bagi în ea”. Se pare că conducerea cimitirului și a orașului nostru urmează calea din urmă”, se mai arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI Starețul Mănăstirii Putna atenționează: Capela Mitropoliților din Cernăuți a fost luată de autorități de la preoții noștri ortodocși români


Intră acum și în grupul de