Intră acum și în grupul de
Cel de-al treilea contingent de pompieri români, specializat în stingerea incendiilor de pădure, s-a deplasat vineri către Republica Elenă pentru a asigura continuitatea misiunilor de monitorizare și stingere a incendiilor de vegetație și pădure, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, care a menționat că aceste misiuni au fost desfășurate în ultima perioadă de pompierii militari români pe teritoriul țării gazdă.
Potrivit acestuia, echipajul pompierilor militari din Suceava, parte din cel de-al treilea modul național specializat în stingerea incendiilor de pădure, este format din șapte membri: Lt. Daniel Catargiu, Plt.adj.șef Florin Todașcă, Plt.adj. Teodor Lesenciuc, Plt.adj. Ovidiu Nechita, Plt.adj. Marius Niga, Plt.adj. Marius Ungureanu și Plt.adj. Ionel Maxim.
Aceștia pleacă cu misiunea de a continua eforturile de salvare și stingere a incendiilor în Grecia.
Deplasarea celor 44 de salvatori se realizează pe cale terestră, de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență din Ciolpani, urmând ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri, un oraș situat la est de Atena. Aceștia vor opera cu tehnica de intervenție deja prezentă în Grecia, sprijinind comunitățile și autoritățile locale în cazul producerii situațiilor de urgență care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor.
Ceremonia de plecare a avut loc în prezența dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, alături de reprezentanții comenzii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Reamintim că în perioada 1 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat în stingerea incendiilor de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO). Programul vizează consolidarea capacității de reacție a autorităților elene la incendiile de pădure, reducând timpul de răspuns și îmbunătățind pregătirea și interoperabilitatea forțelor participante.
Acest program de asistență, finanțat de Uniunea Europeană, a fost inițiat ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene afectate de incendiile devastatoare din 2021, fiind parte din noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei.
Intră acum și în grupul de