Intră acum și în grupul de
Congresul Național al Istoricilor Români, aflat la a patra ediție și desfășurat în perioada 27-31 august 2024 la Suceava și Chișinău, a adoptat, vineri, o declarație prin care își exprimă sprijinul ferm pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În cadrul acestei declarații, participanții – specialiști în domeniul istoriei – au subliniat rolul esențial al istoriei ca forță edificatoare a societății, promovând înțelegerea și apropierea între popoare, precum și acțiunea pentru asigurarea păcii și progresului social.
Istoricii români au denunțat practicile de falsificare și denaturare a trecutului, utilizate pentru a justifica războiul agresiv purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aceștia au avertizat că orice cedare în fața agresiunii poate deschide calea către noi atacuri, care ar putea amenința și alte state, inclusiv Republica Moldova. În acest context, Congresul a subliniat necesitatea unei susțineri comune pentru a ajuta victimele să respingă agresiunea.
Congresul Național al Istoricilor Români și-a exprimat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și a îndemnat cetățenii să participe la referendumul din 20 octombrie 2024, unde vor decide asupra integrării țării în Uniunea Europeană. Potrivit declarației, experiența României în procesul de aderare la UE este relevantă pentru cetățenii Republicii Moldova, oferind un exemplu de progres economico-social și de consolidare a securității naționale.
„Pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmarea susținerii pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o opțiune fermă pentru progres, bunăstare, valorile europene și consolidarea propriei securități”, se arată în declarația emisă de Congresul Național al Istoricilor Români.
Intră acum și în grupul de