Suceveanul care avea o broască țestoasă protejată de lege spune că a găsit-o la marginea unei autostrăzi din Constanța și a vrut să o salveze


Intră acum și în grupul de

În urma verificărilor efectuate de către lucrătorii Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, s-a descoperit că un locuitor din municipiul Suceava deținea ilegal un exemplar dintr-o specie de reptilă protejată. Acțiunea s-a desfășurat în urma unei sesizări transmise de Asociația Wilderness Research and Conservation din București, care a semnalat intenția unei persoane de a comercializa online, prin intermediul platformei OLX, o țestoasă de uscat dobrogeană (Testudo graeca).

În cadrul investigației, s-a constatat că persoana în cauză găsise reptila în județul Constanța, în apropierea unei autostrăzi, și o adusese la domiciliul său cu intenția de a o salva, fără să știe că este vorba despre o specie protejată de lege. Ulterior, pentru că nu avea cunoștințe pentru îngrijirea țestoasei, bărbatul a încercat să o vândă, postând un anunț pe OLX la data de 23 august 2024.

Autoritățile au demarat cercetările în baza articolului 292 din Codul de Procedură Penală, suspectând comiterea unor infracțiuni legate de capturarea și deținerea ilegală a unui exemplar dintr-o specie protejată.

În continuarea anchetei, pe 30 august 2024, reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu cei ai Gărzii de Mediu și un specialist de la Grupul Herpetologic Moldavica Iași, s-au deplasat la domiciliul bărbatului, unde au preluat țestoasa pentru a fi relocată și reintrodusă în habitatul natural al speciei. Ancheta este în desfășurare, iar măsurile legale urmează să fie stabilite după finalizarea cercetărilor.


Intră acum și în grupul de