Poliția Suceava atenționează asupra noilor metode de înșelăciune online care folosesc pentru credibilitate imagini prelucrate cu Inteligeța Artificială a unor persoane publice


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a atenționat că în ultimele luni, autoritățile au înregistrat o creștere alarmantă a sesizărilor privind infracțiuni de înșelăciune în mediul online. Infractorii utilizează în mod fraudulos imaginea unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități, inducând în eroare utilizatorii prin reclame și postări sponsorizate pe rețelele sociale. Aceștia sunt convinși să investească în acțiuni sau criptomonede promițând câștiguri fabuloase, de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

În realitate, utilizatorii sunt invitați să acceseze linkuri care îi conduc către pagini web unde li se cere să completeze date personale și să constituie un depozit financiar. Pentru a părea credibili, infractorii folosesc testimoniale false ale unor „câștigători” fictivi care laudă investițiile promovate. Mai mult, imaginea unor personalități publice este prelucrată cu ajutorul programelor de inteligență artificială pentru a „recomanda” aceste investiții, sporind astfel încrederea potențialelor victime.

Cum vă protejați împotriva atacurilor cibernetice?

Nu deschideți email-uri, linkuri, atașamente sau imagini nesolicitate, primite prin SMS de la persoane necunoscute.

Nu acționați în grabă. Luați-vă timp să verificați informațiile înainte de a trimite un răspuns.

Nu răspundeți niciodată unui SMS prin care vi se solicită codul PIN, parole de acces la contul bancar online sau alte credențiale de securitate.

Contactați imediat banca dacă ați răspuns unui astfel de mesaj sau ați furnizat detalii bancare în aceste condiții.

Raportați și ștergeți emailurile nesolicitate.

Folosiți o soluție de securitate.

Verificați cu atenție adresa de la care primiți mesajele.

Nu introduceți credențiale și nu deschideți linkuri fără a verifica autenticitatea acestora prin alt mijloc de comunicare, cum ar fi telefonic.

Pentru a vă proteja mai bine împotriva amenințărilor din mediul online, puteți accesa platforma sigurantaonline.ro, unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele pentru a evita capcanele infractorilor cibernetici.


Intră acum și în grupul de