Consiliul Local Suceava a revocat hotărârea prin care cerea 20 de ha de teren pentru a-l transfera Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a revocat, miercuri, în ședință de îndată, hotărârea 240/4.07.2024 prin care solicita 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole pentru a le transfera Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Proiectul de revocare a fost inițiat de liderii grupurilor politice din Consiliul Local Suceava.

Viceprimarul Lucian Harșovschi, unul dintre inițiatorii revocării, a explicat că s-a decis, prin vot informal în ședința anterioară a CL Suceava, revocarea hotărârii în baza adresei transmite de Prefectura Suceava care sesiza mai multe neclarități juridice.

„Astăzi noi considerăm oportun aprobarea acestui proiect de hotărâre astfel încât ulterior, dacă se mai dorește, să se vină cu un proiect de hotărâre care să nu aibă neclarități și toți juriștii să se pună de acord, inclusiv cei de la Prefectură”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi.

Președintele de ședință, consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir, tot în calitate de inițiator al proiectului de revocare, a precizat că abordarea consilierilor locali este diferită acum față de cea din 4 iulie 2024 pentru că în urmă cu două luni consilierii locali nu au avut toate informațiile.

„Nu am avut toate datele și am fost duși în eroare”, a spus Cușnir făcând referire la Ion Lungu, inițiatorul proiectului de solicitare a 20 de ha de teren în vederea transferării acestuia Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Expunerea inițiatorului HCL 204/2024 a fost cu jumătăți de adevăruri, lucru pe care noi, consilierii locali l-am aflat ulterior. Nu s-a avut minima decență a consultării Stațiunii de Cercetări Agricole și noi nu am știut asta”,  a spus Cușnir.

El a spus că ulterior aprobării HCL 204/2024 au apărut reacții ale specialiștilor și ale instituțiilor împotriva acelei hotărâri care arătau și ilegalitatea și lipsa de oportunitate, făcând referire la reacțiile Ministerului Agriculturii, Academiei de Științe Agricole, a reprezentantului Guvernului în teritoriu.

„Mai mult decât atât, decizia Curții Constituționale este general obligatorie și a fost exprimată”, a subliniat Dan Ioan Cușnir.

Ion Lungu nu a intervenit să-și apere inițiativa, iar consilierii locali suceveni au revocat proiectul de hotărâre 204/2024 fără niciun vot împotrivă.


Intră acum și în grupul de