Patriarhul Daniel cere spriijinul autorităţilor române pe lângă autorităţile ucrainene pentru redeschiderea Capelei mitropoliţilor Bucovinei din Cernăuți


Intră acum și în grupul de

Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat de presă că a luat act cu regret şi întristare de faptul că slujbele în limba română nu mai pot avea loc în capela mitropoliţilor Bucovinei, mitropoliţi care au vorbit şi au slujit în limba română şi este solidară cu românii ortodocşi din Cernăuţi care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română a respectivei capele istorice.

„Deşi clerul şi credincioşii români din regiunea Cernăuţi nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Române, ci ţin de altă Biserică Ortodoxă, nu putem rămâne nepăsători în faţa confiscării de către autorităţi, cu diferite justificări administrative, a unui simbol identitar românesc şi în faţa încălcării libertăţii religioase a unor creştini ortodocşi români”, se arată într-un mesaj transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române citat de agenția de presă a BOR, basilica.ro.

„Ca urmare, solicităm şi noi, alături de organizaţiile româneşti care ne-au scris, sprijinul autorităţilor române pe lângă autorităţile ucrainene, pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor şi să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta”.

Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți are o însemnătate culturală și istorică semnificativă pentru comunitatea românească din ținut.

În cripta de sub capelă se află osemintele următorilor ierarhi bucovineni români: Episcopul Dositei Herescu (1710-1789), mitropoliții Teofil Bendela (1814-1875), Teoctist Blajevici (1807-1879), Silvestru Morariu-Andrievici (1818-1895), Arcadie Ciupercovici (1823-1902), Vladimir Repta (1841-1926), Nectarie Cotlarciuc (1875-1937) și Episcopul de Rădăuți Ipolit Vorobchievici (1849-1939).

Capela a fost sigilată de primăria Cernăuți în data de 23 august 2024, prin anularea deciziei din 1990 care o atribuia Parohiei „Sfântul Nicolae” din municipiu.

Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a anunțat pe pagina oficială de socializare că pentru prima dată în Ucraina, o parohie română a fost închisă, fiind vorba de capela în care sunt înmormântați mitropoliții bucovineni din cimitirul din Cernăuți, situație față de care starețul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec a atenționat încă din 15 august în discursul de după oficierea Sf. Liturghii la Adormirea Maicii Domnului.

„Lacătele au fost smulse, iar capela de înmormântare a mitropoliților bucovineni de la cimitirul orașului Cernăuți a fost sigilată. Pe 23 august 2024, conducerea cimitirului orașului, situat în apropierea pieței „Zelenyi”, a tăiat lacătele și a sigilat capela de înmormântare a mitropoliților bucovineni, lipsind comunitatea religioasă vorbitoare de limbă română în cinstea celor Trei Ierarhi, condusă de protoiereul Cristofor, de posibilitatea de a oficia slujbe în biserica pe care au restaurat-o, pictat-o și întreținut-o. Vedem cum autoritățile restrâng în mod deliberat drepturile și oprimă minoritatea vorbitoare de limbă română din Ucraina”, se arată în comunicat.

Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene amintește că la Mănăstirea Putna, una dintre cele mai respectate mănăstiri din România, în timpul slujbei arhierești din 15 august 2024, s-a menționat că reprezentanții autorităților orașului Cernăuți încearcă să ia capela funerară de la comunitatea religioasă vorbitoare de limbă română

„Cineva înțelept a spus odată „că este bine să faci istorie, dar nu să te bagi în ea”. Se pare că conducerea cimitirului și a orașului nostru urmează calea din urmă”, se mai arată în comunicat.


Intră acum și în grupul de