Daniel Bodnar a lansat o petiție prin care cere schimbarea urgentă a normelor ce discriminează unele persoane cu dizabilități


Intră acum și în grupul de

Activistul de mediu Daniel Bodnar, cunoscut pentru lupta sa împotriva tăierilor ilegale de păduri, a inițiat o petiție prin care solicită modificarea Ordinului nr. 762/1.992/2007 emis de Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.

Ordinul actual împiedică încadrarea în grad de handicap a anumitor persoane care nu se pot deplasa decât în scaun cu rotile, privându-le astfel de drepturile la care ar trebui să aibă acces.

Bodnar, aflat el însuși într-un scaun cu rotile după un grav accident rutier în 2021, atrage atenția asupra faptului că textul legii este inadecvat și creează dificultăți majore pentru persoanele aflate în situații similare. El povestește despre propriul său diagnostic, „parapareză flască post TVM cu fractură la nivel T12 și L1”, și subliniază că, deși are nevoie permanentă de un asistent personal, legea actuală nu îi permite să fie încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități.

„Am întâlnit multe persoane care, asemenea mie, sunt trimise de la o comisie la alta și nu primesc recunoașterea adecvată a dizabilității lor. Acest ordin face o mare nedreptate și trebuie schimbat de urgență”, a precizat Bodnar în petiția sa. El subliniază că modificarea acestui ordin ar permite cetățenilor afectați să beneficieze de drepturile cuvenite, precum accesul la un asistent personal și alte forme de sprijin esențiale pentru viața de zi cu zi.

Petiția sa are ca scop sensibilizarea autorităților pentru a ajusta cadrul legislativ în favoarea cetățenilor care suferă de afecțiuni grave și nu pot beneficia de suportul necesar din cauza unor prevederi birocratice neadaptate realității.

Petiția lansată de Daniel Bodnar poate fi accesată la adresa: https://campaniamea.declic.ro/petitions/dreptate-pentru-daniel-bodnar?source=whatsapp-share-button&utm_source=whatsapp&share=f0b18a36-0abd-47f9-a1ec-f9ddff02b9cc


Intră acum și în grupul de